Tavlan av drottning Kristina finns på Nationalmuseum i Stockholm.
Tavlan av drottning Kristina finns på Nationalmuseum i Stockholm. Bild: David Beck

Drottning Kristina i Civilization gör Sverige till kulturell supermakt

Victoria Greve ser fram mot att gå i drottning Kristinas fotspår när det anrika datorspelet uppdateras.

ANNONS
|

Det finns ett spel som aldrig släpper greppet om mig helt. Så när nyheten kom att långkörarspelet Civilization för första gången gör det möjligt att dominera jorden som drottning Kristina blev nog ingen gladare än jag.

I spelen leder man en stam från stenålder till framtid, gör tekniska landvinningar och bygger underverk för att så småningom skåpa ut andra härskare genom att överglänsa dem med antingen teknisk utveckling, kulturell förfining, diplomatisk list eller militär råstyrka.

LÄS MER:Min bil räddar bara rika och smala

Nu var kanske inte Kristina känd för att vara någon överdängare till statsman. Efter att ha styrt landet i tio år och undertecknat den Westfaliska freden abdikerade hon som bekant som 28-åring för att ta sitt pick och pack och en hel del krigsbyte med sig till Rom. De intellektuella hon lockade till kalla norr klarade sig inte heller speciellt bra. Filosofen Descartes som myntade begreppet "jag tänker, alltså finns jag", kom hit för att leda Kristinas nyinstiftade vetenskapliga akademi. Både den och Descartes gick under i det nordiska mörkret.

ANNONS

Accademia Reale som hon grundade i Rom var mer framgångsrik, och kom efter hennes död att även välja in kvinnor som medlemmar, förutsatt att de var duktiga poeter.

Kristina var möjligen en oinspirerad regent i verkligheten. Men i Civilization-Sverige under hennes ledning slipper vi iallafall undan nidbilden att alltid visas upp som mjödklunkande, barbariska vikingar. I det nya spelet finns potentialen att bli en kulturell stormakt genom våra friluftsmuseer, utbyggda slottsbibliotek och, eh, förmåga att dela ut Nobelpris.

ANNONS