Jan Andersson: Tuff smäll för SVT – men en fin skalp för TV4

Det kostar att ligga på topp. Det vet SVT som nu förlorar sitt succéprogram ”Bäst i test” till TV4. Men därmed lär ”På spåret” vara räddat och tuffa på för all framtid, konstaterar GP:s tv-krönikör Jan Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

You win some you lose some, som britterna brukar säga. Samma britter som äger rättigheterna till tv-programmet ”Taskmaster”, här i Sverige känt som ”Bäst i test”, och som nu pressat upp sina avgifter så mycket att SVT har tröttnat.

Vårt skattefinansierade tv-bolag kan helt enkelt inte betala det pris som det brittiska produktionsbolaget Avalon har begärt. Eller mer korrekt: SVT tycker att det är för dyrt och VILL inte betala. Det känns såklart trist men inte förvånande.

Det affärsmässigt korrekta i ett sådant beslut är omöjligt för oss utomstående att bedöma, men det finns såklart en gräns för vad SVT kan betala för ett tv-program som vänder sig till barnfamiljer. Särskilt när man redan hostat upp ett par hundra miljoner kronor (oklart exakt hur mycket) för att kunna visa fotbolls-VM från Zlatans favoritdiktatur Qatar och dessutom köpt loss rättigheterna för alla OS 2026-2032. Det måste ju barnen förstå.

ANNONS

Ändå kan det inte ha varit lätt för cheferna på SVT att slakta sin prisade guldkalv. Förra fredagen återvände Babben Larssons och David Sundins hyllade underhållningsprogram ”Bäst i test” för sin sjunde – och alltså sista – säsong i SVT. Med närmare två miljoner tittare blev det förra veckans överlägset mest populära tv-program.

David Sundins torra notariestil och Babben Larsson som kärleksfull översittare har verkligen gått hem hos tittarna.

TV4 valde då att möta ”Bäst i test” med finalen av ”Talang” som lockade knappt 850 000 tittare. I kväll klockan 20 prövar TV4 med att kasta in det bästa från sommarens Diggiloo-turné, vilket tydligen innebär Sanne Salomonsen, Robin Bengtsson, Theoz och Mariette. Det är såklart dödsdömt. Inget rår på ”Bäst i test”.

Härom året kände sig TV4 till och med nödgade att flytta på sitt stolta flaggskepp ”Let’s dance” från fredag till lördag eftersom ”Bäst i test” höll på att förvandla det till en guppande jolle.

Man förstår alltså att TV4 verkligen högg på chansen att få köpa loss programmet, kosta vad det kosta ville, och att de även plockar med sig programledarna Babben Larsson och David Sundin.

För programmets succé är också deras succé. David Sundins torra notariestil och Babben Larsson som kärleksfull översittare har verkligen gått hem hos tittarna. För egen del har jag aldrig riktigt ryckts med i de småtöntiga tävlingarna men jag förstår programmets dragningskraft.

ANNONS

Alltså kan vi se fram emot ytterligare 33 säsonger med ”På spåret”. Grattis ..?

Så vad händer nu? Tja, TV4 får en riktig guldklimp att lägga i samma påse som ”Så mycket bättre”, ”Let’s dance” och ”Masked singer” men för tittarna sker inga större förändringar. ”Bäst i test” rullar vidare som tidigare fast i en ny kanal.

För SVT innebär dagens besked däremot två saker: 1) Kanalen måste skaka fram ett nytt program som inte är för dyrt och som kan samla två miljoner tv-tittare på fredagskvällarna och 2) SVT kommer att hålla ännu hårdare i ”På spåret”.

Det är Sveriges överlägset populäraste underhållningsprogram (efter Melodifestivalen) och det är framförallt ett eget format. Skapat av SVT i Göteborg dras inte programmet med några ohemula licensavgifter eller svindyra rättighetskostnader. Inga britter är inblandade. Alltså kan vi se fram emot ytterligare 33 säsonger med ”På spåret”. Grattis ..?

LÄS MER:Efter tio år – SVT:s fina ”Husdrömmar” håller ännu

LÄS MER:Recension: ”Daisy Jones & The Six” – Prime video

LÄS MER:Recension: ”Ted Lasso” – Apple TV+

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS