Mikaela Blomqvist: Släpp in oberoende journalister i Gaza

Det israeliska förbudet mot tv-kanalen Al Jazeera skapar frågor om pressfriheten i Gazakrigets skugga. Enligt FN har långt över 100 palestinska journalister dödats sedan oktober, skriver Mikaela Blomqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I lördags tävlade Israel i finalen av Eurovision song contest. Skälet till att landet tillåts vara med är, om jag förstår EBU:s ordförande rätt, att man har ett fungerande public service-bolag. Men hur förhåller det sig med pressfriheten i Israel? Någon vecka innan musiktävlingen beslöt den israeliska regeringen att förbjuda tv-kanalen Al Jazeera. Enligt premiärminister Benjamin Netanyahu är det en terrorkanal, som är alltför partisk i sin rapportering om Israels attack på Gaza.

Samma dag som Eden Golan stod på scen i Malmö var det också två år sedan den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl av israelisk militär. Hon arbetade för just Al Jazeera och var ett välkänt ansikte i arabvärlden. Den 11 maj 2022 befann hon sig vid flyktinglägret i Jenin på Västbanken, för att bevaka de räder som IDF regelbundet genomförde där.

ANNONS

Shireen Abu Akleh var iförd tydligt märkt pressväst och hjälm. Hon stod tillsammans med några kollegor som var klädda på samma sätt. Det förekom ingen skottlossning eller andra oroligheter i närheten, något som har klargjorts i efterhand av bland andra CNN (24/5, 2022). Ändå träffades Abu Akleh av israelisk eld. Kulan gick in vid örat, precis under den skyddande hjälmen.

I december blev han själv skadad i en israelisk drönarattack, som dödade hans kameraman

IDF hävdade först att de var skuldfria. Sedermera har de sagt att det är ”högst troligt” att Shireen Abu Akleh sköts av en israelisk soldat och har bett om ursäkt för hennes död. De har dock nekat att delta i den undersökning av fallet som inletts av FBI – Abu Akleh hade amerikanskt medborgarskap. Israel har inte heller öppnat någon utredning om brott. Den militär som sköt Shireen Abu Akleh medan hon var i tjänst är därmed ostraffad ännu.

Organisationen Committee to protect journalists ser den 51-åriga reporterns död som del i ett mönster. Ett år efter att hon sköts ihjäl publicerade de en rapport som fastställde att 20 journalister hade dödats av israelisk militär sedan millennieskiftet, utan att någon hade ställts till svars. I rapporten berättas om hur IDF i flera fall i stället har anklagat offren för terrorism.

ANNONS

Sedan 7 oktober 2023 har 97 palestinska journalister dödats i Gaza, enligt CPJ. FN beräknar siffran som högre, till 122 journalister. Som exempel på de omständigheter journalister i Gaza arbetar under lyfter FN:s rapportörer fram Al Jazeera-reportern Wael al-Dahdouh.

Han förlorade sin fru, två barn och ett barnbarn i en av Israels bombattacker den 25 oktober. I december blev han själv skadad i en israelisk drönarattack, som dödade hans kameraman. Den 7 januari dödas hans son i en israelisk drönarattack tillsammans med en kollega. Sonen var också journalist för Al Jazeera och de två männen befann sig i en bil som var märkt press.

Fast förtroendet för rapporteringen tar förstås skada när utländsk press inte tillåts in i Gaza av Israel och IDF

I åttonde avsnittet av folkbildande podcasten Kalam intervjuar Edgar Mannheimer ytterligare en Al Jazeera-journalist, Youmna el Sayed. Hur är det att rapportera om ett militärt angrepp som man själv är föremål för? El Sayed berättar om hur hon sedan 7 oktober har fått fly gång på gång tillsammans med sin man och deras fyra barn. Man måste känna stor respekt för henne och hennes kollegor som arbetar under sådana förhållanden.

Fast förtroendet för rapporteringen tar förstås skada när utländsk press inte tillåts in i Gaza av Israel och IDF. En artikel från Aftonbladet (6/5) i förra veckan berättar om massgravar med sammanlagt 390 palestinier som hittats vid Nasser- och Al-Shifasjukhuset. I en anslutande artikel (8/5) understryks att vi inte vet hur dessa människor har dött eller vem som har begravt dem.

ANNONS

Enligt FN finns det vittnesmål om att kropparna, som även inkluderar kvinnor och barn, uppvisar tecken på att ha torterats och avrättats. Man tror även att vissa av dem kan ha begravts levande.

IDF säger att uppgifterna är grundlösa. Då borde man rimligtvis välkomna både utredare och oberoende journalistik in i Gaza, så att de kan bekräfta att det är sant.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Eurovision har visat oss hur illa ute vi är

LÄS MER:Det går inte att blunda för det som sker i Gaza

LÄS MER:SVT missade de viktigaste frågorna om Gaza

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS