En person vattnar plantorna på Greenleaf Medical Cannabis i Richmond, Virginia.
En person vattnar plantorna på Greenleaf Medical Cannabis i Richmond, Virginia. Bild: Steve Helber

Slaget mot cannabis är förlorat

Film, musik och influencers tävlar om att normalisera cannabis, som också legaliseras i flera amerikanska delstater och länder som Uruguay. Det är dags att vi börjar prata om laglig marijuana, menar Hynek Pallas.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var på morgonflyget från Prag till Stockholm för ett par år sedan. Jag bläddrade i den stora tjeckiska dagstidningen när damen i sätet bredvid häpet undrade vad jag egentligen läste. Frågan var befogad. På bilden i tidningens seniorbilaga syntes en mycket glad pensionär intill drycker och bakverk. Och cannabislöv.

Häromdagen påmindes jag återigen om hur svårt det är att prata marijuanamjölk och psykoaktiva småkakor i Sverige. Hur detta i en rad länder kan vara så tolererat att morgontidningen ger mormor ”bakningstips”. I Sverige stod istället en myndig polis i min tv-ruta och förklarade att cannabisfrön tyvärr inte är olagliga och att antalet odlingar under pandemiåret därför har ökat.

ANNONS

LÄS MER:Mina vänner är en del av knarkproblemet

Innan jag går vidare ska jag dra den i sammanhanget obligatoriska brasklappen i Asterix-byn som tror sig ha världens smartaste narkotikapolitik: Jag vet att hasch är knark. Men jag vet också att slaget mot cannabis är förlorat. Hur jag kan veta det? För att jag lyssnar på kulturen.

Sommaren 1950 grundades Congress for Cultural Freedom i Västberlin. Organisationen skulle visa att liberal demokrati är mer kulturkompatibel än kommunism. De betalade för tidskrifter, som svenska Kulturkontakt med Ture Nerman som redaktör, och ordnade utställningar. Långt senare avslöjades att kongressen var grundad av CIA.

Film, musik och influencers tävlar om att normalisera puffandet. Amerikanska delstater och länder som Uruguay legaliserar, och förändrar politik och beteende.

Jag vet inte om väst egentligen behövde underrättelsetjänster för att marknadsföra abstrakt konst under kalla kriget. Liksom kulturhistorikern Louis Menand i vårens bästa idéhistoriska läsning ”The free world” är jag övertygad om att frihet stimulerar bättre konst. Vilket tillsammans med kapitalism gör sitt för att rubba diktaturer. Madison Avenue, USA:s reklamcentrum, började på 1970-talet med motivationsforskning. De lade folk på divanen och frågade vad de ville ha.

”Because I´m worth it”, att vara värd hårprodukten, blev också del i hur öststatsungdomar agerade kring populärkultur. Rockband fängslades och trots risk för repressalier tiggde tonåringar jeans av utländska släktingar. Den första skyltningen utmed DDR:s motorvägar efter murens fall? Cigarettreklamen ”Test the West – the West is the best”.

ANNONS

LÄS MER:Gängkriget skildras i Diamant Salihus ”Tills alla dör”

Kim Jong-un vet. I förra veckan förklarade han krig mot den sydkoreanska musikstilen K-pop. En ”elakartad cancer som påverkar ungdomars frisyrer och kan smula sönder Nordkorea”, förklarade diktatorn (som själv föredrar folkmördarfrisyr).

”Men jointen har alltid funnits i rockmusik och Hollywoodfilm”, invänder du. Det stämmer.

Om Elvis hade stabil närvaro i kalla krigets kulturkrig så är det marijuana som idag har ett utrymme i global popkultur som inte kan köpas för pengar. ”Men jointen har alltid funnits i rockmusik och Hollywoodfilm”, invänder du. Det stämmer. Men i ”Easy rider” var det en motståndshandling. Det är inte motkultur att klippa en hövding längre. Gräs är överallt. Och det är lukrativt.

LÄS MER:Nationalteatern hade aldrig blivit stora i dag

Netflix, världens största strömningstjänst, önskade ”Glad 420!” (tjugonde april är den officiella cannabisdagen) när de 2017 lanserade den påkostade komediserien ”Disjointed”. Film, musik och influencers tävlar om att normalisera puffandet. Amerikanska delstater och länder som Uruguay legaliserar, och förändrar politik och beteende. I Seattle får den som vaccinerar sig mot Covid-19 en joint för besväret. Och i ett EU-land bjuder mormor på mjölk och kakor.

Det finns många svåra samtal att föra kring laglig marijuana. Men att lägga resurser på att jaga vuxna rekreationsrökare och sjuka personer som söker lindring samtidigt som kriminella gäng med världens bästa marknadsföringsapparat göds av gräsekonomin är orimligt.

ANNONS

Kriget är förlorat. Samtalet kan börja.

Läs fler texter av Hynek Pallas:

LÄS MER:Nu måste Filminstitutets politisering få ett slut

LÄS MER:Bra att Roy Andersson inte bara hyllas

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS