Nina Morby: Så känns årets par i ”Gift vid första ögonkastet”

Spiritism, effektivt sexliv och en fullpott till svärmor. Den tionde säsongen av ”Gift vid första ögonkastet” är äntligen igång. GP:s Nina Morby spår parens lycka och utmaningar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Vi människor är simpla varelser. Vi tycker om yoghurt med fruktbitar i. Vi tänker att vi nog hade kommit in på Berghain fast vi förmodligen inte hade det. Vi tillbringar timmar framför klipp på nymfparakiter som lärt sig sjunga "September” av Earth, Wind & Fire. Och vi längtar, mer än något annat, efter någon att dela alltihop med.

Så mycket att vi är villiga att gifta oss med en främling i tv och bli skrivstoff för världens taskigaste bransch i elva veckor framöver.

När säsong tio av SVT:s långkörare “Gift vid första ögonkastet” nu har premiär är det med näsan i vädret. Efter åtta år av brutna äktenskap, dåliga matchningar och kuddfort mallar sig produktionen nu över att två av fyra par fann varandra förra säsongen. Ingen älskar Carbonara-paret lika mycket som SVT:s marknadsavdelning (inte ens Carbonara-paret själva).

ANNONS

Men det finns egentligen ingen anledning för ”experterna” att slå sig själva på bröstet. Den förbättrade statistiken beror antagligen bara på att man börjat leva ut sin ålderism. Ignorerat medelålderssinglarna och börjat hänvisa pensionärerna direkt till ”Hotell Romantik”.

En stressad mellanchef har garanterat efterfrågat ungt blod inför urvalsprocessen. Kvinnor som tittar på sina rätt mediokra män och tänker ”men han kan nog ändå bli en rätt medioker pappa” vilket är good enough om man har barnlängtan och avverkat hela Tinderutbudet i Karlskoga. Att årets bröllopspar har den lite frikyrkliga medelåldern 28,5 är alltså ingen slump.

Yngst är medieentreprenören Emmy, 26 år, som ska gifta sig med koordinatorn Mattias, 27. Han tror att han kommer få en "mystisk tjej”. Hon lägger tarotkort och går till medium. Det är verkligen beundransvärt hur produktionen får de mest generiska intressen att framstå som unika. Att ha rosenkvarts i fönsterkarmen år 2024 är väl lite som att äga en cykel? Som enda par att få träffa varandra i avsnittet verkar de ändå positiva till matchningen. Så vem är jag, en bitter mugglare, egentligen att döma?

Vad innebär det att ha ”hög kapacitet”? Jag vet inte, men det osar effektiviserat sexliv.

Säsongens andra kommunikatör är 27-åriga Anastasia som parats ihop med den jämnårige systemutvecklaren Torsten. Båda gillar sci-fi och att vandra i naturen (återigen, så unikt). Det som talar för dem är att Torsten beskriver sig själv som en Golden retriever. Nackdelen är att han också tycks passa in på beskrivningen “män förklarar Kungsleden för mig”. Det kan gå hur som helst.

ANNONS

Prognosen känns dyster även för produktägaren Rosanna, 32 år och projektledaren Christoffer, 30. Båda behöver en partner med “mycket driv och hög kapacitet”, vilket låter som en helt outhärdlig personlighetstyp. Vad innebär det att ha ”hög kapacitet”? Jag vet inte, men det osar effektiviserat sexliv.

Rosanna har även lite väl många krav på sin framtida man, tycker psykologen Fredric Bohm. Han ska vara snäll, rolig och kommunikativ OCH kunna backa med släp. Eller bara kunna backa generellt. Med de anspråken kan man lika gärna avsäga sig sexualiteten och hyra ut livmodern direkt.

Men det finns ljus även i de mörkaste av helveten. Den 33-årige enhetschefen Jimmi (egentligen Jim, bara mamman säger Jimmi när hon är arg) har inte bara en fullpott till svärmor att erbjuda sin blivande fru, marknadsansvarige Linnea, 27. Han besitter även de mycket ädla egenskaperna 1) spelreglerna för bridge och 2) att bli jävligt kär jävligt snabbt. Två förmågor jag trodde Tindersamhället utrotat för länge sedan.

Vad mer finns det att säga? Härifrån kan allt hända och vad som helst gå fel. Den som är otålig kan säkert få numret till Emmys medium.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Christoffer från Göteborg hoppas hitta kärleken i tv

LÄS MER:"Carbonara-Arvid" lagar mat i tv

LÄS MER:Återträff – och bröllop – för "tacoparet"

LÄS MER:Kättja och förnedring när paren gifter sig i tv

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS