En nervös Caroline på väg till sitt bröllop.
En nervös Caroline på väg till sitt bröllop. Bild: SVT

Nina Morby: Kättja och förnedring när paren gifter sig i tv

I avsnitt två av ”Gift vid första ögonkastet” ska paren gifta sig, och alla förutom ett par får se varandra för första gången. Det är helt klart blandade reaktioner för deltagarna under deras stora dag, konstaterar GP:s Nina Morby.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

SPOILER-ALERT!

I säsongens andra avsnitt av ”Gift vid första ögonkastet” är det dags för paren att testa sina fight or flight-instinkter när de ser varandra för första gången, strax innan de ska lova varandra evig kärlek. Förväntningar kommer överträffas, andra kommer störta ned mot marken likt en skjuten Angry bird. Precis som alltid i detta experiment.

Redan första avsnittet fick vi se reaktionerna hos Mäklar-Ida när Stark-Arvid red in till ceremonin på en vit häst (sammanfattningsvis: hon blev inte besviken), och nu har resterande tre par alltså en del att leva upp till i termer av kättja vid första ögonkastet. Get a room, vill man skrika åt dem likt en övervintrad incel, men ingenting verkar kunna hålla de två från att tänja på anständighetens gränser i detta skede. Likt en Duracellkanin rör sig Mäklar-Ida mellan Arvids läppar och hans famn, och han tar emot henne som en glad men byråkratisk pelare. Kan Mäklar-Ida bli för mycket för Stark-Arvid? Det får framtiden utvisa.

ANNONS

Det är bara att hoppas att August inte är så känslig, alternativt har en böjelse för att bli förnedrad, för att detta ska funka.

Betydligt mer kyska är sjuksköterskan Stina och produktchefen tillika ”söker-någon-med-skinn-på-näsan”-Fredrik. De ser tillkämpat positiva ut vid första mötet (vilket rimligen beror på nervositet), men energinivån är cirka tio hot shots kort. Strax efter att de förklarats gifta äger två pliktskyldiga kyssar rum som ... tja, är så passionerade som pliktskyldiga kyssar kan bli. Låt oss konstatera att de startar i en klassisk uppförsbacke, särskilt som Fredrik själv konstaterar att det råder en ”formell” stämning dem emellan när kvällen närmar sig sitt slut.

Näst sist har vi djurskötaren Caroline, som anländer till vigseln darrig som ett asplöv med abstinensbesvär. Väl där välkomnas hon av konstnären August i en smått stel kram innan de säger ja till varandra. När det sedan är dags för bröllopsdansen sätter sig Caroline på tvären, förväntningarna är för höga och känslorna för många, och August får bjuda upp sin mamma i stället. Kvällens enda övertramp står dock Caroline själv för, när hon i sänghalmen påpekar att August ”luktar väldigt mycket svett”. Det är bara att hoppas att August inte är så känslig, alternativt har en böjelse för att bli förnedrad, för att detta ska funka.

För mitt personliga favoritpar tycks utsikterna desto mer hoppfulla. Enhetschefen Alexander brister ut i ett genuint flin när sjukvårdsbiträdet Lina visar sin nuna. Klyschor begås, fniss befrias, men överlag är det ett förtjusande första möte utan sura miner. Lina luftar sina hjärnspöken över att inte ha ett flashigt jobb och Alexander svarar som en helt rimlig person att det inte spelar roll. Det hela är aningen plågsamt och samtidigt alldeles, alldeles bedårande. Synd att åtta avsnitt återstår.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:”Gift vid första ögonkastet” – så känns de nya paren

LÄS MER:Det är viktigare att bli förstådd än att bli älskad

LÄS MER:Har GVFÖ blivit lyteskomik?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS