Torsten är orolig inför att flytta till Borås. Man kan inte klandra honom.
Torsten är orolig inför att flytta till Borås. Man kan inte klandra honom. Bild: SVT

Nina Morby: Plågsamt och bedårande när paren gifter sig i tv

Panik, broderlig stämning och omedelbar förälskelse. I avsnitt två av ”Gift vid första ögonkastet” får alla utom ett par se varandra för första gången när de säger ja vid altaret. Nina Morby är både hoppfull och orolig inför hur det här ska sluta.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Så var det dags för bröllop. Ansikten har sminkats, kroppsdelar har vaxats och någon har definitivt sniffat sig i armhålan och känt en stigande panik. Som vanligt är det både plågsamt och bedårande att titta på när främlingar gifter sig i tv.

Nog finns det anledning för deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet” att vara nervösa. Under vigseln förväntas de trots allt säga ja till en person de precis har fått ett ansikte på och vad man än intalar sig om personlighet så är utseendet en inte oväsentlig detalj för de allra flesta gjorda av kött och blod.

ANNONS

Från tidigare säsonger vet vi att en utebliven attraktion är svår att reparera. Någon är för kort, en annan för rödhårig och en tredje har inte tillräckligt långt näshår. Det är bara så vi dumma människor är funtade.

Men experterna har lärt sig av sina misstag, vad det verkar. Singlar med specifika utseendepreferenser tycks ha sinat med åren. Eller också är det bara evolutionen. Kanske är det som Marcus Bornlid Lesseur föreslog i ETC (14/2), att de mediokra killarnas tid är nu. I så fall hoppas jag att även de alldagliga tjejerna snart får ta del av ytlighetens tillbakagång.

Först ut att få se varandra är Rosanna och Christoffer. Det är fult att kommentera folks utseende, men låt oss säga såhär: han blir inte direkt besviken. Rosanna, vars hår ser ut som något Gud flossar tänderna med, ser inte heller ut att vilja fly även om hennes förtjusning är mindre uppenbar. Ser han ut som en kille som kan backa med släp? förmodar jag att hon tänker och svaret är givetvis: ja.

Deras kemi är först svår att bedöma, men känns under bröllopsmiddagen och festen allt mer ... broderlig. När Christoffer berättar om sitt intresse för att tälta föreslår Rosanna att han ska gifta sig med hennes kompis i stället och när en annan vän säger att de är en ”perfect match” ställer hon sig frågande. Hon verkar inte överdrivet sugen på att bo med en göteborgare i fem veckor, och för det kan väl ingen egentligen klandra henne.

ANNONS

Vidare till nästa par. För Emmy och Mattias är stålbadet redan avklarat. De fick se varandra i första avsnittet och det till bådas stora förtjusning. Och förväntning, visar det sig, eftersom Mattias tycker att Emmy ser ut ”precis som han tänkt sig” (jag kan inte avgöra om det är en komplimang eller förolämpning).

”Oroa dig inte, du ska gifta dig med Jesus. Fast med kort hår”.

Hon är i sin tur mest lättad över att han är snygg. På efterfesten sjunger gästerna till Thomas Stenströms ”Slå mig hårt i ansiktet” och lite för många tar garanterat i i raden ”du får göra vad du vill med mig ikväll” (vilket troligtvis skett på samtliga bröllopsfester sedan 2014). Mattias bränner sig sedan på jacuzzins värmeaggregat och Emmy skrattar varmt. De ser ut som två förälskade Disney-karaktärer.

Mindre romantiskt är det hos Torsten och Anastasia, paret som delar intresse för natur och kultur (nåväl, science fiction). Under vigseln slår det Torsten att det nog är en dålig idé att bygga ett förhållande på att ”vandra runt i skogen” och han drabbas av panik. Efteråt går de två för att samtala på tumanhand men Torsten tycks mest taggad på att häva i sig skumpa. Han suckar djupt och förtvivlat när Anastasia frågar hur han mår, som om han gjorde sig redo för en gastroskopi hos läkaren.

ANNONS

Anastasia är beundransvärt tålmodig, och får en ”bra vibe” av Torsten vilket vi alla förstår är en lögn. ”Det får gå som det går”, svarar hon honom när han oroar sig över hur fan han ska klara av att bo i Borås i två veckor (en helt rimlig oro) och då tycks han ändå mjukna lite. Även Borås har ju träd och gräs, sägs det.

Sist, och mest lovande i årets säsong, är Linnea och Jim. När hon berättar om sin nervositet inför vad han ska tycka om henne vill man bara krama henne och viska: ”Oroa dig inte, du ska gifta dig med Jesus. Fast med kort hår”.

Korrekt: Han skiner upp som en full tomte när hon skrider in till vigseln och de förenas i en lång kram. Jim ser redan kär ut. Han försäkrar henne om att hon är jättefin och känner sig övertygad om att Linnea är kvinnan i hans liv.

Det är lite som att bevittna ett mycket glatt barn springa i full fart mot en glasvägg, och inte göra någonting åt det.

Läs mer i GP:

LÄS MER:Så känns årets par i ”Gift vid första ögonkastet”

LÄS MER:Sexolog hoppar av ”Gift vid första ögonkastet”

LÄS MER:”Min vän klär sig utmanande framför min kille”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS