Paolo Roberto är en känd svensk TV-profil som under fredagen erkände att han köpt sex.
Paolo Roberto är en känd svensk TV-profil som under fredagen erkände att han köpt sex. Bild: Claudio Bresciani / TT

Paolo Roberto har bestämt sig för att äga historien

Timmarna nu och framåt är avgörande för Paolo Roberto. Efter sitt sexköp har han bestämt sig för att själv hänga sig själv högst. Men hur kommer vi att reagera på tv-kändisens eget erkännande? Emanuel Karlsten analyserar dagens mediala drama.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Paolo Roberto till TV4: "Jag har köpt sex"

Paolo Roberto togs på bar gärning när han igår kväll köpte sex. Han vet redan att han kommer bli bokförd för brottet. Han är redan ångerfull, men han vet också att det inte är domen i tingsrätt som kommer att avgöra hans öde – utan hur allmänheten nu uppfattar honom.

Därför är timmarna nu och framåt helt avgörande för Paolo Roberto, hans mångmiljonbolag och hans framtid i offentligheten.

Hur kommer vi att reagera?

Det är fascinerande att titta in på Paolo Robertos Instagramkonto. Det är som en slags brottsplats där det går att pussla ihop ledtrådar dels av vad som hänt, men också av Paolo Robertos strategi att hantera denna kris. Torsdag klockan 19 postar Paolo Roberto en story för sina nästan 200 000 följare. Han poserar med kampsportaren Jörgen Kruth, de skrattar och Roberto säger att de är på Östermalm. Tidpunkten är nästan exakt med när han ska ha begått sitt brott. För “19-tiden” igår är också tiden då Paolo Roberto ska ha besökt en utländsk kvinna från “ett av Europas fattigaste länder”, och betalat henne 1500 kronor för sex, enligt Expressen. Paolo Roberto grips av polis direkt efter mötet, erkänner och släpps.

ANNONS

Paolo Roberto publicerar på Instagram

Vi vet inte vad som hände sedan, men klart är att en krisplan utformas.

LÄS MER:Paolo Roberto bekräftar: Jag har köpt sex

05.30 publicerar Paolo Roberto en Instagrampost: “Inatt har jag fattat ett riktigt dumt beslut som kommer ta ifrån mig min kärlek, mina barns respekt mina företag, tv-kontrakt och allt vad jag kämpat för under alla dessa år”.

Runt lunch får kvällstidningarna upp spåret och publicerar anonymiserade artiklar om en sex-razzia med en “tv-kändis”. Strax senare sätter sig Paolo Roberto i soffan hos Jenny Strömstedt på TV4, kanalen han i flera år haft programledaruppdrag hos. Han erkänner allt. Klockan 14 publicerar han ett instagraminlägg om att allt kommer berättas och en halvtimme senare publiceras ett första utdrag av intervjun i TV4-nyheterna. Resten kommer i eftermiddagsprogrammet “Efter fem”.

Det är genomtänkt och strategiskt. Paolo Roberto har bestämt sig för att äga historien. Ta ansvar och själv vara nyhetsledande i berättelsen om sin egen idioti. Ingen ska hänga Paolo Roberto högre än han själv.

Är han tillräckligt ångerfull?

Men räcker det? Varje ord, suck och stavelse om händelsen kommer nu bli avgörande för hur du och jag kommer reagera. Är han tillräckligt ångerfull? Tar han tillräckligt mycket ansvar? Gör han sig till större offer än kvinnan vars kropp han köpte?

Det är ett drama som måste vara i offentligheten, för någon som kapitaliserat på ett förtroende i offentligheten. Men förutsättningarna är ändå annorlunda än många tidigare skandaler. För nu utspelar det sig på en scen där förövaren har större kontroll över berättelsen och därmed kanske också över efterspelet. Å andra sidan görs det på en scen där även andra med stora plattformar kan kritisera öppet.

ANNONS

Spelplatsen är ny, men spelreglerna är fortfarande de samma: Publiken är åklagare, domare och bödel. Så hur kommer du att reagera?

ANNONS