Maria Domellöf-Wik: Nu blir diplomaterna filmhjältar – men var är kvinnorna?

Diplomati är hett – i alla fall på bio. Efter ”Hammarskjöld” kommer nu ”Blix not bombs” – Greta Stocklassovás personliga porträtt av Hans Blix. Fokus ligger på diplomaternas riskabla och otacksamma arbete för världsfreden. De blir hjältar alternativt antihjältar på vita duken – men var är kvinnorna? undrar GP:s filmredaktör Maria Domellöf-Wik.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Genom åren har svenska diplomater medlat i infekterade kriser och konflikter världen över. Arbetet har för det mesta varit riskabelt och otacksamt, och de mål som satts upp har i slutändan sällan uppnåtts.

Redan i slutet av 1700-talet försökte svenske ambassadören Axel von Fersen exempelvis rädda Marie Antoinette undan giljotinen. Det gick inte så bra.

Raoul Wallenberg blev Sveriges särskilda sändebud i Budapest 1944. Under slutfasen av andra världskriget hann han rädda tusentals ungerska judar undan förintelselägren innan han i januari 1945 greps av sovjetiska myndigheter. Enligt ryska uppgifter ska han två år senare ha dött i ryskt fängelse. Mer exakta omständigheter kring hans död har dock förblivit oklara.

ANNONS

I ”God afton, herr Wallenberg” (1991) fokuserade regissören Kjell Grede på diplomaten och hans sista veckor i Budapest. Som Wallenberg syntes Stellan Skarsgård.

Även Carl Bildt dyker något överraskande upp som diplomat på bio i animerade ”Bamse och världens minsta äventyr”

Juldagen 2023 hade en annan storfilm med liknande upplägg premiär: Per Flys ”Hammarskjöld” – med Mikael Persbrandt i huvudrollen. Året är där 1961 och Dag Hammarskjöld har knappt ett år kvar på posten som FN:s generalsekreterare. Det kalla kriget rasar för fullt, och den omstridde Hammarskjöld åtar sig uppdraget att skapa fred och enighet i Kongo. Rena självmordsuppdraget, enligt vissa. I september omkommer Hammarskjöld i en flygkrasch i nuvarande Zambia, på väg till ett möte med Katangas kontroversielle president Moïse Tshombe.

Spekulationerna huruvida en flygplansolycka eller ett planerat mord låg bakom hans död tycks aldrig tystna. Så sent som 2019 tog Mads Brügger upp frågan igen i dokumentären ”Cold case Hammarskjöld”.

Även Carl Bildt dyker något överraskande upp som diplomat på bio i animerade ”Bamse och världens minsta äventyr”.(2023) . Där ger han röst åt en grön insekt med antenner som är generalsekreterare i FS, Förenade Småkryp, och förespråkar ”tyst diplomati”.

På fredag är det så dags för ytterligare en känd svensk diplomat att porträtteras på film: Hans Blix. I dokumentären ”Blix not bombs” söker polsk-svenska regissören Greta Stocklassová upp den nu 95-årige Blix vars intellekt fortfarande är knivskarpt.

ANNONS

Som ordförande för FN:s inspektionskommission fick Blix uppdraget att tillsammans med en grupp inspektörer leta efter massförstörelsevapen i Irak – något USA och Storbritannien påstod skulle finnas. Trots hundratals inspektioner hösten 2002 och våren 2003 kunde tesen inte bevisas. Blix utsattes för hård, bitvis hånfull kritik, av politiker som var för en amerikansk invasion av Irak.

Kan vi lära något av historien, eller är vi dömda att upprepa samma misstag gång på gång?

Inga massförstörelsevapen hittades, ändå propsade USA på motsatsen och angav det dessutom som motiv när de 20 mars 2003 invaderade Irak.

Kunde Blix ha formulerat sig annorlunda? Bär han något ansvar? Frågorna ställs i den rättframma dokumentären, som lyfter fram Blix förtjänster men också får honom att rannsaka sin egen insats. Kan vi lära något av historien, eller är vi dömda att upprepa samma misstag gång på gång?

Diplomater tycks vara hett stoff för filmskapare – som hjältar och antihjältar. Samtidigt är det dags att ställa sig frågan: var är kvinnorna?

Diplomaten Agda Rössel är exempelvis världens allra första kvinnliga FN-ambassadör i New York. Hon – och hennes milt sagt remarkabla öde – uppmärksammas i biografin ”Hennes excellens Agda Rössel – från banvaktsstugan till FN-skrapan” (2018).

Och en sak är säker: pionjären Rössel är som klippt och skuren för nästa nya svenska storfilm.

ANNONS

LÄS MER:Petra Revenue om stalkern hon polisanmält efter närmre 30 år

LÄS MER:Det här skulle kunna bli en riktigt ryslig skräckfilm

LÄS MER:Filmstjärnan Isabelle Huppert personifierar den franska divan

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS