Petra Revenue om stalkern hon polisanmält efter närmre 30 år

Vilka bilder projicerar vi på varandra när det gäller kärlek och begär – och när slår driften över i osund besatthet? Dramatikern och författaren Petra Revenue berättar nu om en stalker hon haft i närmre trettio år. Samtidigt gräver hon konstnärligt vidare i intimitetens mörka labyrinter, vilket resulterat i boken ”Närmare nu” och filmen ”Porträttet”.

ANNONS

För fyra år sedan lämnade Petra Revenue Trixter, den teater hon som 25-åring var med och grundade. Efter trettio år var hon trött på teater, och hennes andra projekt kändes mer angelägna.

Då hade hon jobbat med film och tv i 15 år, varit huvudlärare på manusutbildningen Alma Löv i Sunne i 4 år och skrivit flera böcker.

Två och ett halvt år senare, mitt under pandemin, tog livet abrupt en oväntad vändning. Då drabbades 56-åriga Petra Revenue av en hjärtinfarkt och tvingades tänka över sin livsstil.

– Jag har ändrat mig väldigt mycket. Jag gör fortfarande många saker, men på ett mer organiserat sätt, och så vilar jag en hel del. Dessutom bor jag numera i Italien på halvtid, berättar hon.

ANNONS
För två och ett halvt år sedan förändrades livet abrupt. Den då 56-åriga Petra Revenue, som här sitter och tittar ut genom sitt köksfönster, drabbades av en hjärtinfarkt och tvingades tänka över sin livsstil.
För två och ett halvt år sedan förändrades livet abrupt. Den då 56-åriga Petra Revenue, som här sitter och tittar ut genom sitt köksfönster, drabbades av en hjärtinfarkt och tvingades tänka över sin livsstil. Bild: Jonas Lindstedt

Vi sitter hemma i hennes kök, och hunden Bruno har för länge sedan nosat klart och förlorat intresset för mig och fotografen Jonas Lindstedt.

På det karmosinröda bordet ligger hennes nyutkomna bok: ”Närmare nu”. Undertiteln skvallrar lite mer om innehållet: ”En kärlekshistoria i form av ett enda möte”.

– När jag fick mitt hjärtpaj blev jag plötsligt på ett helt nytt sätt intresserad av intimitet, berättar författaren.

Manuset blev en djupdykning i två rollfigurers psyken, för att försöka förstå vad som gjort dem så besatta av varandra – på avstånd.

Romanfigurernas fantasier om varandra intressanta

Huvudpersonerna Iris och Henry är i 60-årsåldern och har bara träffats en gång förut, för tio år sedan. Möjligtvis har de då också kysst varandra. Nu lever de lyckligt med varsin partner, men har ändå aldrig kunnat glömma varandra.

Kulturmannen Henry, en erkänd konstnär, har kört fast i sitt skapande och ringer upp Iris med en fråga: ”Vill du sitta modell för mig?” Han vill måla hennes porträtt – kanske för att samtidigt bli kvitt sin besatthet.

– Iris och Henry är ju helt enkelt kåta på varandra, vilket är en faktor i deras möte. Trots att de är äldre och...skröpligare så blir driften en egen kraft mellan dem, säger Petra Revenue.

ANNONS

På flera plan påminner Iris om henne själv: romanfiguren brottas med en komplicerad fadersrelation, är författare och har just haft en hjärtinfarkt. Beskrivningen av den kommer i princip direkt från Petra Revenues egen dagbok.

Iris planerar att gifta sig med sin partner och vill gärna reda ut vad Henry är ute efter – innerst inne. Därför tackar hon ja till förslaget, och reser till konstnärens ateljé.

– Det jag vill utforska är vad de har för fantasier om varandra, precis som Iris säger: ”Det känns som att det finns fyra personer här inne: du och min bild av dig, och jag och din fantasi om mig.” Det är jag väldigt intresserad av, förklarar författaren.

"Iris och Henry är ju helt enkelt kåta på varandra, vilket är en faktor i deras möte. Trots att de är äldre och...skröpligare så blir driften en egen kraft mellan dem” säger Petra Revenue om huvudpersonerna i sin nya bok ”Närmare nu”.
"Iris och Henry är ju helt enkelt kåta på varandra, vilket är en faktor i deras möte. Trots att de är äldre och...skröpligare så blir driften en egen kraft mellan dem” säger Petra Revenue om huvudpersonerna i sin nya bok ”Närmare nu”. Bild: Jonas Lindstedt

Petra Revenue vill inte framstå som ett offer

Den 20 oktober i fjol, mitt under arbetet med boken, fick Petra Revenue ett mejl. Formuleringarna var stötande, tonfallet aggressivt. Det rörde sig om 75 tätt skrivna sidor med sexuella förslag, kränkande påståenden och detaljerade redogörelser för vad avsändaren ville göra med henne och var.

– Just i det här fallet blev jag så förbannad att jag tog fem kort på det här och lade ut dem på Instagram, berättar Petra Revenue.

– Jag har aldrig gjort något sådant förut utan nästan normaliserat att man får all möjlig skit. Och tänkt ungefär att det väl är en del av ens jobb. Särskilt när man själv inte tar illa vid sig utan mer tänker: ”Jamen vad är det här för ett pucko?”

ANNONS

Hon poängterar att hon inte blivit kränkt av det som skickats, att människor ofta på gott och ont fastnar för henne och sådant hon skrivit, och att hon absolut inte vill framstå som ett offer.

– Men sedan kom det då från den här mannen....enormt mycket skit på en gång. Och då öppnade jag det och råkade visa det för Martin som jag lever med. Och han fick ett spel och sa bara att ”det här ska polisanmälas.”

En förundersökning om sexuellt ofredande pågår

Det är inte heller första gången mannen kontaktar henne, berättar Petra Revenue, i själva verket har kontaktförsöken pågått i snart tre decennier.

Något är ändå annorlunda i tonen vid det här tillfället. Stalkern nämner namn på nära och kära i Petra Revenues omgivning.

De exempel hon lade ut på Instagram är nu bortplockade, men fick ett enormt gensvar. Stöd, uppmuntran, ilska över vad hon behövt utstå och uppmaningar att genast polisanmäla brevskrivaren rasslade in.

– Jag ville mest se hur folk skulle reagera. Om folk tyckte att det var too much eller inte, säger Petra Revenue.

Av svaren förstod hon snabbt att bekantskapskretsen var ense: det som skickats till henne var långt över gränsen.

En förundersökning rörande sexuellt ofredande har nu inletts. I dag, när några månader gått, känner Petra Revenue att det var helt rätt att anmäla.

ANNONS

– Men strax efteråt ångrade jag mig. För jag kände att det var jobbigt med alla som skrev till mig, och att behöva hålla på med det där överhuvudtaget.

Du ville inte tänka på det?

– Nej, och jag kunde inte låta bli att tycka synd om honom.

”När det finns ett glapp in i en... just då är det väldigt lätt att man får många konstiga projiceringar” säger dramatikern Petra Revenue som för några månader sedan polisanmälde en stalker som förföljt henne i närmre trettio år.
”När det finns ett glapp in i en... just då är det väldigt lätt att man får många konstiga projiceringar” säger dramatikern Petra Revenue som för några månader sedan polisanmälde en stalker som förföljt henne i närmre trettio år. Bild: Jonas Lindstedt

Första gången hon blev kontaktad av mannen var för 27 år sedan berättar Petra Revenue. Teater Trixter satte då upp den råa föreställningen ”Älskad saknad” som utspelar sig i skärselden. Publiken möter där en grupp kvinnor som alla tagit livet av sig för någon, eller något, de älskat.

– Det hände jättemycket runt den föreställningen. Många personer med tendenser att projicera saker på andra människor kickade igång på innehållet, konstaterar dramatikern.

Bland annat fick hon en förändrad version av pjäsens manus via posten.

– En person hade fått tag på manuset och klippt ut den enda mannens namn – på alla ställen – och satt dit sitt eget. Så han skulle liksom ha den rollen i berättelsen, minns Petra Revenue.

Petra Revenue: ”Det är inget försvar för honom”

Själv mådde hon inte alls bra psykiskt i slutet av 1990-talet när hon skrev pjäsen.

– När det finns ett glapp in i en... just då är det väldigt lätt att man får många konstiga projiceringar. Jag hade absolut en skruv lös under ”Älskad saknad” – men det är inget försvar för stalkern. Jag tycker inte alls att det var okej det som hände.

ANNONS

I sin konst har hon alltid, oavsett om det rört sig om film, dramatik eller litteratur utmanat gränser och intresserat sig för det erotiska, för begäret. Att ha haft en pappa som tidigt lämnade familjen och flyttade utomlands har definitivt format henne, menar hon.

– Det där att tidigt på något sätt bli bortvald, och efter det försöka återknyta, nästan bli lite som sin pappas drömkvinna...den twisten som finns i det.... min pappa var ju också så där väldigt spännande och rolig och...spektakulär, säger hon.

Den erfarenheten har, som en av flera, lett till att hon konstnärligt experimenterat mycket med just projiceringar och sexualitet.

– Att jag inte fattade att det var gränslöst innan jag lade ut stalkerns ord för att kolla om folk reagerade säger ju också något om mig, menar hon.

Premiär för ”Porträttet” på Hagabion

Trots att verken skapats med nästan 30 års mellanrum finns det tematiska likheter mellan pjäsen ”Älskad saknad” och boken ”Närmare nu”.

Parallellt med boken har Petra Revenue, sin vana trogen, också gjort en film med samma utgångspunkt. Resultatet, kammarspelet ”Porträttet” i samarbete med regissören Golaleh Azad, får premiär på Hagabion 5 april.

– Där utelämnar Henry och Iris mycket av sina innersta känslor och hamnar mer i konflikt med varandra, förklarar Petra Revenue som envetet fortsätter att rota i vårt undermedvetna, bland alla förträngda och undantryckta känslor.

ANNONS

Efter alla år är intresset för fantasier intakt och hon fortsätter att fascineras av hur en del människor uppskattar att bära projiceringar.

– Men det är nog lättare när man är ung...att leva upp till någons fantasier om en. När man blir äldre då räcker det inte heller. Och när du drabbats av en hjärtattack – då vill du att alla möten därefter ska vara sanna.

Läs fler porträtt:

LÄS MER:Paola Cortellesis vrede över våldet i de italienska hemmen

LÄS MER:Asta Kamma August: ”Alltså – vi är ju jättekonstiga!”

LÄS MER:Filmstjärnan Isabelle Huppert personifierar den franska divan

Petra Revenue:

Ålder: 58 år

Yrke: dramatiker, författare och regissör.

Bor: i lägenhet i Kungsladugård.

Familj: sambo Martin, vuxna barn och hunden Bruno.

Karriär: var med och startade teater Trixter 1990, och var en av de konstnärliga ledarna där i trettio år. Har även skrivit pjäser för Göteborgs stadsteater, Folkteatern och radioteatern. Debuterade som tv-dramatiker år 2000 med SVT-serien ”Stora teatern”. Filmdebuterade 2009 med ”Karaokekungen” efter eget manus. Vann samma år Sveriges radios novellpris för ”Den bästa utsikten” som också blev film. Har skrivit ”Mr S” med flera böcker, hörs i poddarna ”Morgansoffan” och ”Stollar Bollar” och är huvudlärare på Alma manusutbildning.

Aktuell: med boken ”Närmare nu. En kärlekshistoria i form av ett enda möte” och filmen ”Porträttet” – i samarbete med Golaleh Azad – med premiär på Hagabion 5 april. Under våren väntar en turné med läsningar och filmvisningar, bland annat i Lidköping och Munkfors.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS