”Kvinnor, kollegor – låt ingen tala om för er att ni har passerat bäst före datum” sa Michelle Yeoh i sitt tacktal på Oscarsgalan, och drog ner applåder.
”Kvinnor, kollegor – låt ingen tala om för er att ni har passerat bäst före datum” sa Michelle Yeoh i sitt tacktal på Oscarsgalan, och drog ner applåder. Bild: Noble entertainment

Maria Domellöf-Wik: Michelle Yeoh skrev historia – vann Oscar på förutsägbar gala

Med kung-fu, dans och humor lyckades hon krossa glastaket. 60-åriga Michelle Yeoh blev historisk när hon tog emot sin Oscar under den snällaste och mest förutsägbara galan på länge.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Som väntat tog förhandsfavoriten ”Everything everywhere all at once” hem storslam på Oscarsgalan. Där visar balettdansösen och martial arts-stjärnan Michelle Yeoh komisk talang i huvudrollen som äldre kinesisk immigrant som motvilligt ger sig ut på äventyr i parallella universum för att rädda världen.

Indiekomedin fick Oscarsjuryn på fall och stal showen från kassasuccéer som ”Avatar: the way of water” och ”Top Gun: Maverick”. Även Hollywood-legenden Steven Spielberg fick finna sig i att bli brädad. Nostalgi och traditionellt berättande fick stå tillbaka för parallella världar och genre-mix.

Berättelsen bottnar dessutom i en rörande mor-dotter-relation med en queer twist.

ANNONS

– Till alla små pojkar och flickor som tittar i kväll – och som ser ut som jag – vill jag bara säga: den här statyetten är en ledstjärna som ger nytt hopp och nya möjligheter, sa Michelle Yeoh när hon rörd tog emot sin guldglänsande Oscar.

Låt ingen tala om för er att ni har passerat bäst före datum!

Statyetten gör henne historisk. Som första skådespelerska, som definierar sig som asiatisk, får hon nu motta pris för bästa huvudroll. Ett bedrövligt sent uppvaknande av juryn, kan tyckas – efter nästan hundra år av Oscarsgala. Men ändå ett uppvaknande, som nu manifesteras med besked.

Nidbilder av asiater har alltför länge påverkat – och fortsätter påverka – film och populärkultur negativt. Fortfarande dominerar vita män i Oscarssammanhang – men sedan #Oscarsowhite riktade strålkastarljuset mot den akut skeva representationen i Hollywood har ändå en svag förbättring kunnat skönjas.

En glädjestrålande – och smått ironisk – Sarah Polley tog emot en Oscar för bästa manus efter annan förlaga för ”Women talking”. – Jag vill tacka juryn för att de iallafall inte blev totalt avskräckta när de fick höra de två orden i tät följd: ”kvinnor” och ”pratar”...
En glädjestrålande – och smått ironisk – Sarah Polley tog emot en Oscar för bästa manus efter annan förlaga för ”Women talking”. – Jag vill tacka juryn för att de iallafall inte blev totalt avskräckta när de fick höra de två orden i tät följd: ”kvinnor” och ”pratar”... Bild: Jordan Strauss

Juryns förhoppning är att ”Everything everywhere all at once” nu ska underlätta för asiatisk filmtalang i Hollywood – både framför och bakom kameran – på liknande sätt som Marvelfilmen ”Black Panther” 2018 banade väg för afroamerikanska filmtalanger och berättelser.

Ändå tycks minnet kort, och årets Oscarsgala har redan kritiserats för brist på just afroamerikansk representation.

Legendariska kostymdesignern Ruth E.Carter, 62 år, blev iallafall historisk genom att som första svarta kvinna vinna sin andra Oscar.

ANNONS

Även veteranen och genre-drottningen Jamie Lee Curtis vann en välförtjänt statyett för birollen i vinnarfilmen ”Everything everywhere all at once”.

En rad färgstarka kvinnor över 60 fick stå i rampljuset – åtminstone för en kväll.

Innan hon gick av scenen passade den kaxiga 60-åringen Michelle Yeoh ändå på att utmana ett Hollywood som fortfarande brottas med stereotyper och ålderism:

– Kvinnor, kollegor – låt ingen tala om för er att ni har passerat bäst före datum!

LÄS MER:

LÄS MER:Ingen Oscar för Östlund – favorit dominerade

LÄS MER:Snällare komiker ska garantera färre örfilar på årets Oscarsgala

LÄS MER:Här kan du se de hetaste filmerna inför Oscarsgalan

LÄS MER:Ruben Östlund inför nattens Oscarsgala: ”Jättestolt”

Missa inga recensioner från GP Kultur

Nu kan du få alla våra filmrecensioner direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Filmrecension. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS