Mark Isitt: Låt göteborgarna få bada i älven

Det sägs att Göta älv både är för ström och smutsig för att man ska kunna bada i den. Men stämmer det verkligen? undrar Mark Isitt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Jubileumsbadet i Frihamnen invigdes i början av juni och trots att två av de tre bassängerna varit stängda nästan hela sommaren och trots att detta varit den horisontalregnigaste sommaren i mannaminne har 58 605 besökare hittills registrerats.

Det säger en del om vårt behov av bad.

Och av att kasta oss huvudstupa i Göta älv.

Eller, rättare, kasta oss huvudstupa i bassänger i Göta älv. För Jubileumsbadet i all ära, men det är ju inte riktigt på riktigt… Det är ju inte riktigt samma sak som att toffla ner till kajkanten i morgonrocken och bara gliiiiiida ner i spat, i denna vederkvickande flodfåra, denna göteborgska Ganges, denna Eufrat och Tigris som varit stadens själ och hjärta ända sedan Gustav II Adolf kom roendes i sin galär.

ANNONS

Kära politiker, varför förärar ni oss inte den här möjligheten? Om man får det i Stockholm och i Köpenhamn och snart också i Seine i Paris, varför får inte göteborgarna bada i centrala Göteborg?

Är det för att Göta älv är en farled och för att här är strömt och för att varvsindustrin dumpat tributyltennhydrid till styrbord och babord och för att du riskerar få flytande fekalier i pannan – en kallsup och du är dödens?

För det har man ju hört förr.

Nog hade det väl varit smartare att göra alla stadens kajkanter badbara i stället för bara en enda?

Men stämmer det verkligen? För sist jag kollade passerade fartygen och färjorna långt ute i farleden, minst hundra meter bort. Och särskilt strömt såg det inte heller ut att vara. ”Mer än två knop blir det aldrig”, säger Göteborgs hamn när jag ringer och frågar. Och när jag kontaktar Kretslopp och vatten avseende föroreningarna ger de ett minst lika positivt svar; visst, när det ösregnar kan avloppsvatten läcka ut i älven, men efter 24 timmar är hamnen badbar igen.

Badbar…

Vilket ju får en att undra … Dels över den politiska passiviteten – varför propagerar inget parti för slopat badförbud? Men framförallt, spörsmålet på allas läppar, hur många badtrappor får man för 75 miljoner kronor? För så mycket kostade Jubileumsbadet. Och jag påstår inte att Jubileumsbadet skulle ha varit pengar i sjön (höhö) – ju fler bad desto bättre – men nog hade det väl varit smartare att göra alla stadens kajkanter badbara i stället för bara en enda?

ANNONS

En kajkant som dessutom ligger utkastad i zombieland, i ett vakuum, där folklivet inte har någonstans att ta vägen, där de badande badar och när de badat åker de hem, i stället för att måla en hel stadsdel baddräktsrandig med sin energi.

Gladast blir kanske morgonrockarna, de med lägenhet alldeles intill

För just det är ju det magiska med badmöjligheter i centrum, att vattenleken skvätter upp på land och de uppblåsbara baddjuren och glassförsäljarna och strandraggarna intar områden där ingen (nykter) människa tidigare satt sin flip-flop, spelar strandtennis på tidigare parkeringsplatser, smiter upp till den lokala handlaren och köper engångsgrill, mat, öl, sitter i solstolar och njuter solnedgången. Det stadslivet! En våg av lycka som sköljer gatorna rena.

Jag kan inte se att någon skulle förlora på det. Gladast blir kanske morgonrockarna, de med lägenhet alldeles intill (på Islands brygge i Köpenhamn har bostadspriserna mer än fördubblats sedan där invigdes ett kajbad 2003). Men också vi andra, som mest sett Göta älv som en irriterande barriär. Plus turisterna, förstås, tänk bara att svanhoppa från Hisingsbron – det vore något att skriva hem om.

(Okej, där går gränsen.)

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Göteborg måste sluta fjäska för karriäristerna

LÄS MER:Bygg tunnelbana i Göteborg i stället, Västtrafik

LÄS MER:Politikerna blundade för sanningen om Västlänken

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS