Varför ifrågasatte politikerna inte Trafikverkets kalkyler? Anade de aldrig oråd? undrar Mark Isitt i sin krönika.
Varför ifrågasatte politikerna inte Trafikverkets kalkyler? Anade de aldrig oråd? undrar Mark Isitt i sin krönika. Bild: Anders Ylander

Mark Isitt: Politikerna blundade för sanningen om Västlänken

Hela Västlänken är ett bedrägeri satt i system. Alla i rådhuset vet vad som händer när byggbolag går igång – ändå räknade man så fel, skriver Mark Isitt.

ANNONS

Västlänken håller varken tid eller budget. Pendeltågstunneln skulle stå klar 2026 och kosta 20 miljarder (2009 års prisnivå) men färdigställs först 2030 (kanskemåhända) till en kostnad av 27 miljarder (eventuelltmöjligenhoppas).

Det känns som ett bedrägeri. Och är det också. Men ett bedrägeri satt i system – om nu det kan vara någon tröst för göteborgarna – nio av tio av västvärldens byggprojekt spränger sina ramar.

Det räcker att gå till sig själv. När min fru och jag nyligen lät renovera kök och badrum svällde de fem uppskattade veckorna till 15 och priset blev det dubbla. Faktiskt en ännu värre glädjekalkyl än Västlänkens – skulle samma öde drabba tunneln står den färdig först 2042 till en kostnad av 40 miljarder.

ANNONS

Riktigt så illa ska det väl inte behöva gå.

Konsekvenserna av det strutsbeteendet genomlider vi nu

Samtidigt undrar man ju, Göteborgs stad, de har byggt förr, våra politiker är inga förstagångsbeställare som jag, alla i rådhuset vet vad som händer samma sekund som byggbolagen går i gång, att en hel massa oförutsedda kostnader plötsligt uppstår ur ingenting. Och ändå räknade de så fel. Varför ifrågasatte de inte Trafikverkets kalkyler? Anade de aldrig oråd?

Jag tror de blundade för sanningen. De ville inte veta. Precis som jag med renoveringen; hade jag sett siffrorna svart på vitt hade jag ju behövt blåsa av alltihop. Så i stället låtsades göteborgspolitikerna som att det regnade – Stockholm hade en pendeltågstunnel och Malmö hade en pendeltågstunnel och nu skulle tusan i mig även Göteborg få en pendeltågstunnel, kosta vad det kosta vill.

2014, redan under projekteringen, avslöjade en tjänsteman för mig att det säkraste sättet att bli av med jobbet inom kommunen var att ifrågasätta Västlänken. Kritiker ombads lämna sammanträdesrummen. Meningsmotståndare var portförbjudna på rådhuset.

Konsekvenserna av det strutsbeteendet genomlider vi nu. Särskilt synd är det om de stackare som föddes för fem år sedan, det år skopan sattes i blåleran, som när allt står klart kommer att ha spenderat hela sin uppväxt i denna uppfläkta innerstad, sårig och härjad, hunnit fylla tonåringar, behövt ta sina första förväntansfulla vuxensteg ut i en rent katatonisk stad, lobotomerad, i strikt konvalescens i väntan på det liv som ingenjörerna så grundligt opererat bort.

ANNONS

Kommer dessa ungdomar kanske förstå och förlåta den dag pendeltågen rullar?

Hemingways förlorade generation i göteborgstappning.

Dessutom, vad är det egentligen som byggs där nere i leran? Kommer dessa ungdomar kanske förstå och förlåta den dag pendeltågen rullar? Knappast. Såvida de inte bosätter sig i Trollhättan och tar jobb på Gothia, då kan de åka hela vägen till Korsvägen, behöver inte byta en enda gång. Smidigt. Men blir de boende i Göteborg, då är det spårvagnen som gäller, och den kommer även fortsättningsvis skaka fram i dryga tio kilometer i timmen och tvärnita för stirriga turister och gnissla som en tvåtaktsmotor.

Det finns inga som helst politiska planer på att investera i Göteborgs kraftigt eftersatta lokala kollektivtrafiknät.

Trots att runt 400 000 dagliga resor görs med spårvagnarna och knappt 40 000 med pendeltågen.

Bedrägeri var ordet.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Hur pratar du med dina barn om Västlänken?

LÄS MER:Politikerna måste våga börja säga stopp till byggandet

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS