Måns Langhjelm: Jan Grarups fusk gör mig förbannad

Den legendariske krigsfotografen Jan Grarup beredde plats för en våg av nordisk bildjournalistik. Nu har han avslöjats som lögnare och fuskare.
Måns Langhjelm, bildredaktör på GP, betraktar med sorg och ilska sveket från en hjälte.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Mediernas reportage i P1 gör mig förbannad. Det handlar om den danska superhjälten, om man får tro honom själv, och bildjournalisten Jan Grarup.

Det hela började i höstas då Grarup signerade en granat med namnen på ukrainska offer och själv sköt av den i riktning mot Ryssland. Han hade flippat och valde nu att frångå sitt oberoende och kategoriskt vara på Ukrainas sida. Det kan jag verkligen förstå.

Att tidningen Politiken som var hans stora uppdragsgivare tog avstånd på grund av hans bristande oberoende var väl helt ok. Men när danska medier nu ytterligare har granskat hans journalistik visar det sig att han i många fall ägnat sig åt rena påhitt eller att han gjort andras historier till sina.

ANNONS

De visade att bildjournalistik från Norden var att räkna med.

I Medierna i P1 beskrivs hur Grarup bland annat rapporterat från en granatbeskjutning i Cherson när han i själva verket själv var i Bachmut. Nu sträcker sig också falsarierna tillbaka ända till konflikten i Rwanda 1994. I det mest bisarra exemplet berättar Jan Grarup att han var på plats kort efter massakern i en kyrka i Nyamata, där blodet rann och en liten flicka med macheteskada i huvudet krälade bland de döda. Nya bevis på Grarups förehavande just då var att han satt på en fotbollsmatch i Köpenhamn. Fy fan vad ledsamt ändå.

I början av min bana som bildjournalist var Grarup den som tog stafettpinnen från namn som Capa, McCullin och Nachtwey och visade den vidriga världen vid krigets front som ingen annan vågade.

Jag vågade definitivt inte, utan fascinerades bara.

Det danska bildjournalistiska undret, Grarup med flera, dominerade och tog hem priser i prestigefulla tävlingar som World press photo och Picture of the year och visade att bildjournalistik från Norden var att räkna med. Det spillde över till Sverige och fantastiska reportage har gjorts på senare år med svenska avsändare. Kanske för att Grarup satte ribban, vad vet jag.

Nu skakar ens grundvalar och det känns som bildjournalistiken återigen får putta upp Sisyfosstenen. Detta också i en tid när sanningen är det viktigaste som finns.

ANNONS

LÄS MER:Här är redaktionens riktlinjer för krigsbevakningen

LÄS MER:Hur har vi det med självbilden egentligen?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS