Maria Domellöf-Wik: I klassrummet kan ingen höra dig skrika

Filmregissörer älskar att använda skolans värld som dramatisk spelplats. Nu tycks skolfilmerna dessutom hetare än någonsin. GP:s filmredaktör Maria Domellöf-Wik ser förtvivlade lärare kämpa på i en rå miljö där skolledningar i allt högre utsträckning låter effektivitet gå före medmänsklighet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Stig Järrel är genuint obehaglig som latinläraren Caligula i Alf Sjöbergs filmklassiker ”Hets” (1944) med manus av Ingmar Bergman. Inte bara auktoritär utan uppenbart sadistisk utövar läraren all den makt han har över eleverna i klassrummet inför studentexamen. Och som han njuter av det!

Skolan framstår som klaustrofobisk. En maktfullkomlig värld utan insyn – där ingen kommer till elevernas undsättning i en oacceptabel situation.

Sedan dess har många glimtar ur skolans värld passerat revy i olika filmer från skräckisen ”Carrie” och komedin ”Breakfast club” till Gus van Sants ”Elephant” om skolmassakern i Columbine eller belgiska ”Playground” där skolgården närmast kan liknas vid en krigszon där vissa barn faller offer för andra.

ANNONS

Robin Williams framstår som Caligulas raka motsats i ”Döda poeters sällskap” : en lärare som litar på sina elever och vill vara deras vän. Med poesins hjälp försöker han guida eleverna i att ”fånga dagen”, ta vara på sina möjligheter och våga leva livet fullt ut.

Skolan – med sina regler, hierarkier och slutna rum – utgör ett samhälle i miniatyr, vilket gör miljön perfekt som dramatisk spelplats på film. Något regissörer aldrig varit sena att utnyttja.

Skolan – med sina regler, hierarkier och slutna rum – utgör ett samhälle i miniatyr, vilket gör miljön perfekt som dramatisk spelplats på film. Något regissörer aldrig varit sena att utnyttja. Var tid får den skolfilm den förtjänar, där spänningarna i klassrum och på skolgårdar speglar den rådande samhällsdebatten.

Just nu framstår skolfilm dessutom som hetare än på länge. Filmfestivalen i Göteborg visade flera starka exempel och smygöppnade med skoldramat ”Ett riktigt jobb”. Doktoranden Benjamin börjar i den som lärarvikarie på ett stökigt högstadium i Paris. Redan från start inser han att jobbet inte kommer att bli lätt. Hans och kollegornas slit i vardagen är hjärtskärande, liksom deras pedagogiska ansatser och försöken att göra mer rätt än fel i skarpa lägen. Balansgången tycks oerhört svår. Tematiskt påminner filmen om Laurent Cantet svidande starka ”Mellan väggarna” från 2008 som handlar om hur läraren François försöker hålla ställningarna i en förortsskola i Paris. Där liksom här brottas lärarna med frågor om klass, etnicitet och utsatthet.

ANNONS

Två modiga ungerska filmer stack också ut under festivalen: ”Without air” och ”Explanation for everything”, som båda fokuserar på försök till ideologisk styrning av undervisningen och ökad politisering av skolan.

Andra bioaktuella filmer bär spår av dagens allt mer resultatstyrda skola där effektivitet går före medmänsklighet.

Rektorn i Kore-edas ”Monster” tycks till exempel betydligt mer intresserad av att skydda skolans rykte, än av att ta reda på fakta om vad som egentligen har utspelat sig i klassrummet. Samma slags resonemang tillämpas av rektorn i Jessica Hausners skruvade skoldrama ”Club zero”.

Lärare försöker men misslyckas ofta med att skapa disciplin i klassrummen. Deras auktoritet är underminerad. I stället framstår de som livrädda att bli anmälda och straffade för att ha använt någon form av styrmedel åt det auktoritära hållet. Något som kan uppfattas som elev-kränkande.

Tyska ”Lärarrummet” träffar som ett slag i magen, och är därtill spännande som en thriller. Efter en våg av stölder blir en muslimsk elev felaktigt utpekad som tjuv. Läraren Carla som upprörs av beskyllningarna påbörjar en egen utredning, men får snart hela skolan emot sig. Även här försöker skolledningen aktivt mörka det som hänt, och visar mest lojalitet med sin egen byråkrati. Ett skrämmande tecken i tiden.

ANNONS

LÄS MER:Historiens vidriga ondska går igen i starka festivalfilmer

LÄS MER:Har Hollywood helt tappat lusten till nytänkande?

LÄS MER:Snežana Spasenoska gör succé i SVT-serien ”Painkiller”

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS