I dag börjar vår nya satsning på Göteborg

Göteborg är en delad stad. Så vill vi inte ha det. Det är utgångspunkten för kultur- och nöjesredaktionens nya satsning som drar igång idag.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är bara att läsa Ove Sernhedes text här intill för att förstå att något måste göras. För det är inte bara så att det är stora klyftor mellan hur människor har det i olika delar av vår stad. Klyftorna ökar.

Göteborgarna känner inte varandra. Vi rör oss inte i samma rum. Vi håller oss där folk ser ut som vi gör och vi känner oss hemma.

Jag minns när jag hörde om tjejen från Angered som började på gymnasiet inne i city. Hon skulle bjuda på fest hemma hos sig, men ingen av hennes klasskamrater vågade komma. De tyckte det var för farligt i hennes stadsdel. Men de hade aldrig varit där.

ANNONS

Så ser det inte bara ut i Göteborg. I David Lagercrantz bok Jag är Zlatan berättas att fotbollsspelaren från Rosengård aldrig varit inne i centrala Malmö innan han blev uttagen till MFF:s ungdomslag.

LÄS MER:Göteborg är en stad som glider i sär och det blir bara värre

Det är inte konstigt att vi är rädda för det vi inte vet något om. Det konstiga är att unga kan gå ur gymnasiet i Sveriges andra stad utan att veta hur deras hemstad ser ut. Doftat på granatäpplena i den fantastiska grönsaksaffären i Angereds centrum. Spanat på fåglar på Kråkudden. Vandrat bland vitsipporna i Lärjeåns dalgång. Cyklat förbi 30-miljonersvillorna på Järkholmen i Hovås. Badat i Bergsjön som inte bara är en stadsdel utan också en sjö.

Är inte det också en del av skolans uppgift att förmedla?

LÄS MER:Bakom Skuggorna: Vill förmedla både mörker och framtidstro

Göteborg består av både lyxvillor vid havet och höghus av betong, men själva staden tillhör oss alla. Och när klyftorna ökar och staden spricker isär är det allas vår angelägenhet.

Vår satsning handlar om att hela den delade staden. Kultur kan användas för att spränga murar.

Vi har idéer på hur människor kan mötas.

ANNONS

Vi vill beskriva verkligheten och de problem som finns, men också lyfta de fram de goda exempel som görs för att Göteborg ska bli en rättvis jämlik stad och inte en där livslängden och barnens framtid beror på vilken stadsdel de bor i.

Där behöver vi hjälp. Vad finns det för goda exempel vi och andra kan lära av?

Vad tycker ni? Har vi rätt eller fel om Göteborg?

Vad borde vi skriva om som vi inte gör idag? Hör av er med exempel.

Vår satsning börjar idag, men kommer förhoppningsvis att förändra både bilden av staden och vår journalistik framöver. Följ med på resan!

Läs också:

Göteborg är en stad som glider isär och det blir bara värre

Bakom skuggorna

Tack alla ni hört av er!

Rätten till en möjlig framtid ska även finnas i Biskopsgården

Pussel motverkar segregationen i Borås

Trångboddhet ger sämre betyg

ANNONS