Anders Teglund är kultursekreterare i Borås och en av de drivande bakom Pussel i Borås.
Anders Teglund är kultursekreterare i Borås och en av de drivande bakom Pussel i Borås.

Pussel motverkar segregation i Borås

Göteborg är en av Europas mest segregerade städer vilket återspeglas i vår kulturkonsumtion. Hos grannen Borås ser det dock annorlunda ut. Trots liknande segregationsproblem hittar fler till kulturen, och allt tack vare några pusselbitar.

ANNONS
|

– Jag har samlat pussel sedan det började, säger 27-åriga Mai Dao. Vid varje besök på biblioteket eller något av stadens museum har hon fått en pusselbit. Två av dem har hon nu bytt ut mot en gratisbiljett till kvällens konsert med Erik Lundin och Silvana Imam på Kulturhuset i Borås.

– Jag såg det som en utmaning att samla ihop så många bitar jag kunde.

17-åriga Natalie Eliasson har, trots att hon är väldigt kulturintresserad, bara varit på två Pusselevenemang tidigare. Men hon tror att initiativet har lockat fler unga till stadens kulturinstitutioner, dit hon menar att trösklarna är höga.

ANNONS

– Jag tror inte ens att folk vet om att det finns ett Kulturhus i Borås.

– Projektet har verkligen nått ut, många som är här i dag besöker Kulturhuset för första gången, säger Anders Teglund, kultursekreterare på Borås stad.

– Det har gjort det möjligt för oss att jobba snabbare och närmare ideella föreningar. I kväll är Studiefrämjande, Borås pride, Slöjd i väst, Konstmuseet och Textilmuseet alla med på ett hörn. Det har luckrat upp institutionsstelheten.

Pussel i Borås startade för tre år sedan just för att fler skulle upptäcka kulturförvaltningens utbud. Man ville framförallt nå unga, berättar Anders Teglund, och kommunen identifierade tre huvudproblem.

– I Borås finns det mycket kultur, men folk känner inte till det. Och känner man till det hindras man av sina sociala sammanhang. Sedan var kommunens språk alldeles för tråkigt.

Med Bob Hund som ambassadörer lanserade man därför Pussel i Borås som nu pågått i ett och ett halvt år.

– Från början var det många som inte förstod grejen. Men i och med att vi har organiserat en hel del attraktiva konserter så har folk börjat använda det mer och mer, säger Anders Teglund

På kvällens konsert med Erik Lundin och Silvana Imam är ungefär en tredjedel av publiken pusselbesökare. Erik Lundin, som i år vann en grammis för bästa textförfattare, står utanför Kulturhuset och röker. Om en kvart ska han stå på scen.

ANNONS

– Många ungdomar har en skev bild av vad kultur är, man ser det som något abstrakt och otillgängligt, säger Erik Lundin.

– För mig betydde musiken jättemycket, den formade min identitet. Den släppte in mig i en del av samhället som jag tidigare inte hade tillträde till.

Medan Erik Lundin pratar dyker 14-årige Isse Sharif upp tillsammans med Jenny Wenefors som arbetar på den öppna ungdomsverksamheten Mötesplats Norrby.

– Jag har varit på Röda kvarn, Textilmuseet och Konstmuseet flera gånger, säger Isse Sharif som gillar Erik Lundin, men ser allra mest fram emot Silvana Imam.

– Det är en win-win situation, att man betalar för kultur med kultur. Det har gjort kultur mycket mer tillgängligt för våra ungdomar, säger Jenny Wenefors.

Än så länge är Pussel bara ett pilotprojekt men Anders Teglund berättar att det gett mer än vad det har kostat kommunen.

– Det har öppnat upp staden, kulturutövare möts och lär av varandra och kulturen hittar ut till nya platser, säger han just som konserten ska börja.

Och Mai Dao, som under kvällen hunnit få sitt ansikte målat i guld och grönglittriga färger av konstnärskollektivet Mycket, står nu mitt i publikhavet.

– När jag ser andra skapa inspireras jag att skapa själv, så jag kommer att fortsätta samla pussel.

ANNONS

Läs också:

Idag börjar vår nya satsning på Göteborg

Göteborg är en stad som glider isär och det blir bara värre

Bakom skuggorna

Tack alla ni som redan hört av er!

Rätten till en möjlig framtid ska även finnas i Biskopsgården

Trångboddhet ger sämre betyg

ANNONS