Beyoncé, Lana Del Rey och Post Malone släpper countryalbum 2024 och i Göteborg öppnar fler och fler countryklubbar.
Beyoncé, Lana Del Rey och Post Malone släpper countryalbum 2024 och i Göteborg öppnar fler och fler countryklubbar. Bild: Daniela Vesco

Fanny Wijk: I countryboomen finns vår längtan efter det enkla

En countryboom sveper över Sverige och världen. Den tid då politiska budskap var mainstream känns allt mer avlägsen. Men i kaos och kris kan vi alla behöva en vilsam paus på logen, skriver Fanny Wijk.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Allting går i cykler, så även vilken musik som är trendig, inget nytt under solen där. Det senaste decenniet har gått i EDM-danshits, Linda Pira-hiphop och gangsterrappens tecken men nu blåser vindarna åt ett annat håll: det är coolt att spela på riktiga instrument och ha en röst med identitet, som funkar även utan auto-tune.

Med det trendar också countryn. Tre av världens största artister, Beyoncé, Lana Del Rey och Post Malone, släpper countryalbum i år och enligt Spotifys siffror har lyssnandet på countrymusik ökat med 55 procent de senaste fem åren – inte minst bland unga. En förklaring kan vara att Taylor Swift-fans letat sig tillbaka till rötterna av hennes musik. En annan är att genren, som är full av originella röster och enkla texter, gör sig bra i korta klipp på Tiktok.

ANNONS

Världen vi lever i blir allt mer konservativ och anti-woke för varje dag som går

Inte heller i vår lilla del av världen verkar vi få nog av Jills veranda, David Ritchards svettiga broderade skjortor och Dolly Parton-hits på P4. I ett reportage för GP Kultur beskriver Jan Andersson hur countryvindarna blåser lite extra hårt just i Göteborg. Här har vi fått nya fullsmockade countryklubbar och hela festivaler med tillhörande cowboyhattar, grillbufféer och en och annan tatuerare. Det var väl ingen slump att Gunilla Persson valde dansare i cowboyoutfits när hon skulle bli folklig i Mello.

Som så ofta speglar musiken politiken. Världen vi lever i blir allt mer konservativ och anti-woke för varje dag som går. Tiden då låtarna på Billboardlistan handlade om feminism och black power känns avlägsen och kanske illustreras det bäst av Beyoncés senaste singel “Texas hold ‘em”. Beyoncé har under det senaste decenniet använt sitt konstnärskap för att ta strid för kvinnor och svartas rättigheter. Hon har flätat ihop svart historia med nutida politiska Black lives matter-rörelsen och blivit en global, politisk opinionsbildare som delat den amerikanska publiken.

Kanske är en vilsam paus på logen vad vi behöver när hjärnan ständigt utsätts för bilder av krig och kris

I dagarna blev hon historisk när hon som första svarta kvinna toppade Billboards countrylista med just “Texas hold ‘em”. Det är såklart politiskt i sig och Beyoncés fans spekulerar i att detta är en del i ett projekt från hennes sida att återta musikgenrer som har sina rötter i svart musik. Men själva musiken i sig är helt befriad från budskap. Snarare är det hödoftande countrypop om att parkera sin Lexus för en tryckare på en dive bar.

ANNONS

Och kanske är en vilsam paus på logen vad vi behöver när hjärnan ständigt utsätts för bilder av krig och kris. Vi sluter oss i det enkla livet, i det redan upplevda, i det som känns tryggt. Alex Schulman vill kolla på “Bäst i test” med sin familj, husmanskost trendar på krogen och häromdagen såg jag en tjej på Tiktok som på allvar uppmanade fler att bära capribyxor.

Som barn på 90-talet är det en trend jag inte ens kunnat drömma om att behöva återuppleva. Men plötsligt känns det inte helt osannolikt att jag välkomnar våren i byxor som slutar mitt på vaden, med en stor tallrik köttbullar i knät och en countrylåt softly playing in the background. Visst låter det härligt? Howdy y’all!

LÄS MER:Countryn har tagit över Göteborg – och världen

LÄS MER:Beyoncé historisk på Billboards countrylista

LÄS MER:Plötsligt har tv-serierna börjat vurma för finkultur

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS