Den amerikanska artisten Kanye West under sitt första presidentrally 2020, när han utsett sig själv till presidentkandidat.
Den amerikanska artisten Kanye West under sitt första presidentrally 2020, när han utsett sig själv till presidentkandidat. Bild: Lauren Petracca Ipetracca

Sanna Samuelsson: Fördel att ha en diagnos i vår gränslösa samtid

Artisten Kanye West gick från musikalisk framgång till driftkucku på nätet. Men om han mådde bättre skulle han också få mindre uppmärksamhet, skriver Sanna Samuelsson. Att ha en sund känslomässig kompass är nämligen inget som gör dig känd på internet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Kanye West har tydligen ett maniskt skov igen. Det når mig – inte eftersom jag är något stort fan av honom – utan eftersom jag arbetar på en kulturredaktion och alla andra tidningar plötsligt börjar skriva om honom. Igen. Som varje gång artisten, som numera går under namnet Ye, får ett skov.

Nu har han gjort antisemitiska uttalanden och blivit portad från Twitter. Internet gottar sig. Valerie Kyeyune Backström skriver i Expressen: ”det fanns något inte bara sorgligt, utan groteskt, i att en offentlig människas maniska episoder inte framkallade medlidande eller stress, nej i stället var dessa publika meltdowns underhållning som de glupskt lapade i sig.”(13/10).

ANNONS

Det är förstås omöjligt att säga om Wests antisemitism, ”White lives matter”-tröja och flört med Donald Trump beror på att han skulle vara manisk. Han har, som Kyeyune påpekar, länge rört sig åt detta håll politiskt. Och diagnosen är som bekant inte på något vis sammankopplat med dessa åsikter.

Men som Teddy Amenabar skriver i Washington post: ”While there is no way to know whether West’s behavior or comments are related to his mental health, most experts agree that people with bipolar disorder can behave erratically and may at times lose their “filter” and say or do socially inappropriate things.”(11/10).

Att må bra, ”arbeta på sina gränser” och ha en sund känslomässig kompass är ingenting som gör dig känd på internet.

Här blir det intressant. Är Kanye fortfarande så där megakänd trots sin sjukdom, eller underlättar den gränslösheten som premieras i sociala medier och därmed även i traditionella medier? Har vi nått en ny nivå av cynisk delningsekonomi där en psykiatrisk diagnos nästan krävs för att kunna skapa riktigt smaskigt ”innehåll”?

Se exempelvis några av symptomen för borderline, eller emotionellt instabilt personlighetssyndrom som det numera kallas, enligt 1177: Intensiv ilska och stort bekräftelsebehov. Starka känslor som går från ett extremt läge till ett annat. Känslor för andra personer kan växla snabbt från intensiv beundran till intensivt hat.

Låter inte detta som en exakt beskrivning av den snabbväxlande och hätska stämning som råder på Twitter och Facebook? 1177 skriver vidare i sin diagnostext som mer liknar en hisnande samtidsanalys: ”Det finns en risk att du tappar bort vad du själv vill och mår bra av.” Det kan vi nog alla relatera till, diagnos eller ej.

ANNONS

Att må bra, ”arbeta på sina gränser” och ha en sund känslomässig kompass är ingenting som gör dig känd på internet. Det kan få dig att tveka inför att lägga upp privata bilder, dela alla dina innersta tankar eller anklaga andra för diverse moraliska snedsteg. Det kan till och med få dig att lägga bort telefonen, vilket helt går emot vår uppmärksamhetskapitalistiska ekonomi.

Jag hoppas verkligen att Kanye West kan få hjälp och må bättre snart, för allas skull, särskilt hans familj. Men det är ingenting som kommer ge honom fortsatt uppmärksamhet – varken i sociala medier eller på svenska kultursidor.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Feministisk seger att Annie Ernaux får Nobelpriset

LÄS MER:I Ryssland våldtar polisen regimkritiska poeter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS