Stina Nylén: Eva Lindströms böcker är öppna konstverk

Barnboksförfattaren och illustratören Eva Lindström har belönats med Alma-priset. Helt rätt, tycker GP:s barnboksexpert Stina Nylén.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Elva gånger har Eva Lindström varit nominerad till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Men bara en enda gång har hon fått det, för ”Snöret, fågeln och jag” och då var det någon annan, Ellen Karlsson, som skrivit texten. Nu däremot får hon ta emot det mycket större Astrid Lindgren Memorial Award, i konkurrens med barnboksförfattare, illustratörer och läsfrämjande organisationer hela världen över. Och fast hon är svensk, och fast Barbro Lindgren fick priset så sent som 2014, tycker jag att det är rätt pristagare.

Fast Barbro Lindgren fick priset så sent som 2014, tycker jag att det är rätt pristagare.

Eva Lindströms verk hyser nämligen på samma gång den utmanande otillgänglighet som ibland, oförtjänt, signalerar hög konstnärlig verkshöjd, och en tillgänglighet som gör hennes verk till öppna konstverk, att läsa om och om igen och upptäcka nya berättelser i.

ANNONS

Vi kan hitta det i såväl den 22 år gamla ”En fågeldag”, där Lindström på ett förtrollande vis inkorporerar djur och människa i varandra, som i ”Ingenting är omöjligt för oss” från i höstas. Det går en alldeles särskild stämningstråd genom hela Lindströms produktion, alltid igenkännlig, ändå nyskapande.

”Bron”, ”Kom hem Laila”; jag vill nämna så många titlar – men i dag vill jag allra mest ändå framhålla boken från i höstas.

”Ingenting är omöjligt för oss” rymmer en självsäker, mångbottnad tragikomisk kraft. Två barn och deras mamma som nog inte mår så bra landar med en utomjordisk farkost och ska slå rot på en ny planet, med ny skola och småsura granngubbar. De tänker på pappa som inte kom med. Allt det där har ju en alldeles särskild träff på det som händer i världen, där barn kraschlandar i nya länder dagligen, med pappa någon annanstans.

Och ändå. När omvärlden tycker så många saker om de nya barnen, att de är tjocka, eller smala, att de pratar så mycket, eller är så tysta – då kommenterar de själva:

”Vad ska vi tro?

Att vi är perfekta förstås.

Så tycker vi.

Vi har allt.”

Och kanske de faktiskt har det. Det är Eva Lindströms magi att hon får mig att tro det.

ANNONS

Läs mer om Almapriset och Eva Lindström:

LÄS MER:Almapristagaren – "Helt outstanding"

LÄS MER:Eva Lindström: "Det känns som att jag drömmer"

LÄS MER:Böckerna för mellanåldern du inte får missa i juli 2020

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS