Eva Lindström får Almapriset. Arkivbild.
Eva Lindström får Almapriset. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Eva Lindström: "Det känns som att jag drömmer"

Bilderbokskonstnären Eva Lindström får årets Almapris – världens största för barn- och ungdomslitteratur. Kanske är hon den mest förvånade pristagaren någonsin.
– Lite känns det som att jag drömmer, jag tror att folk driver med mig, säger hon till TT.

ANNONS

Hennes elva nomineringar till Augustpriset är fler än vad någon annan författare har fått. När hon till slut fick en August 2013 var det för "Snöret, fågeln och jag" som hon illustrerade åt Ellen Karlsson.

Almapriset däremot får Eva Lindström helt ensam, och även om hon har varit nominerad flera gånger tidigare även till detta pris verkar hon inte ha tänkt på det så mycket själv, ännu mindre på att hon verkligen skulle kunna få det.

– Jag känner mig fortfarande helt uppochnedvänd måste jag säga, det var verkligen inte vad jag trodde, säger hon till TT.

När Almaprisjuryns ordförande ringde hade hon just kommit in i hemmet i skånska Degeberga och skulle ge hunden mat.

ANNONS

Efter Barbro Lindgren 2014 blir Eva Lindström nu den andra svenska mottagaren av Almapriset. Juryn beskriver hennes konstnärskap som "kompromisslöst och gränsöverskridande" och framhåller att hennes bildvärld är i ständig förvandling: "Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild".

– Jag tycker om att skruva till vardagen, säger Eva Lindström vars berättelser ofta kännetecknas av en lätt absurdism.

Två barn och en hund

Just frågan om hur man ska uppfatta sin omgivning återkommer i hennes böcker. Den senaste, "Ingenting är omöjligt för oss", handlar om två barn och en hund som landar på en annan planet. Här skildrar Eva Lindström känslor av utanförskap, samhörighet och saknaden efter en försvunnen far. Barnen är trosvissa i att de kan klara sig själva, framhåller Almajuryns ordförande Boel Westin.

– Det finns en tro på överlevnad och ett hopp, det tycker jag är genomgående i hennes böcker, säger hon.

Ofta är det först i efterhand som Eva Lindström förstår på vilket sätt böckerna har med hennes eget liv att göra.

– Jag har också dumpit ner och varit lite brydd av det, "oj nu går jag här", men det är inte så att jag medvetet går och letar upp saker i min tillvaro.

ANNONS

Andra gånger, som med "Sonja, Boris och tjuven" (2010) är det miljöerna som fått henne att fatta pennan, i just den boken en campingplats där hon frågade sig vem som var chefen.

Just nu är Eva Lindström upptagen av funderingar kring sin islandshäst – kanske resulterar de i en bok – kanske inte.

– Jag kan tycka att hon har en lite sammansatt personlighet, hon är lite knäpp ibland, hon sätter i gång min fantasi. Just nu tänker jag på att hon ska ha ett yrke. Det kan vara början på en berättelse, men det kan också vara så att jag bara tycker det är kul att gå att tänka på.

Eviga frågor

Under utbildningen på Konstfack ritade Eva Lindström mest affischer och serier. Hennes första egna barnbok var "Kattmössan" 1988. Sedan dess har hon bland annat skildrat barn som inte får vara med och leka, broderskärlek och djur som rymmer. Personerna i hennes böcker brottas med eviga frågor som "Vilka är vi?" och "Vart är vi på väg?" framhåller Almajuryn.

– Hon har gjort en rad fantastiska böcker som är egensinniga, roliga och filosofiska – de innehåller väldigt mycket av livet och sådant vi kan känna igen oss i oavsett ålder och vilka vi är, säger Boel Westin som framhåller att Eva Lindströms böcker håller en "väldigt hög internationell klass".

ANNONS

– De leder oss vidare till tillvarons mysterier. Sedan är hon väldigt rolig också, så vi kan skratta åt en del av våra tillkortakommanden.

Kanske ett eget rum

Själv trycker Eva Lindström på vikten av uppriktighet.

– Alla gillar inte det jag gör, men jag tycker ändå att man ska tänka, "det här är min berättelse, take it or leave it". Man ska inte anpassa sig, säger hon.

Almapriset ser hon som ett uttryck för uppskattning och ett bevis på att det finns de som gillar det hon gör. När hon bodde i Stockholm hade hon en ateljé i Västberga – som hon till slut sade upp eftersom hon nästan aldrig var där. Med Almaprissumman kanske hon kan bygga ett eget rum i Skåne.

– Just nu ritar jag några meter från min säng. Det är inget synd om mig, men det skulle vara kul att ha en ateljé helt enkelt, bara en liten – på gården.

Några av Eva Lindströms böcker. Arkivbild.
Några av Eva Lindströms böcker. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT
Årets Almapris om fem miljoner kronor tilldelas den svenska bilderbokskonstnären Eva Lindström.
Årets Almapris om fem miljoner kronor tilldelas den svenska bilderbokskonstnären Eva Lindström. Bild: Jessica Gow/TT

Fakta: Eva Lindström

Född: 1952 i Västerås

Karriär: Utbildad vid Västerås Konstskola och Konstfack i Stockholm. Arbetade på 1980-talet som serietecknare, för bland annat Kvinnotidningen Q, Aftonbladet och Kamratposten. Hennes första barnbok var ”Kattmössan”, som kom 1988. Hon har nominerats elva gånger till Augustpriset och fick också priset 2013 tillsammans med Ellen Karlsson. Hon har också tilldelats bilderbokspriset Snöbollen, 2011 och 2018.

Dessutom har hon skapat tre tecknade kortfilmer och flera av hennes böcker har filmatiserats.

Boel Westins tre boktips:

”Min vän Lage”. Handlar om en uggla som har identitetsproblem — efter att han blev känd från ett naturprogram på tv vet han inte om han ska vara uggla eller människa. En humoristisk bok med existentiella funderingar.

”Bron”. En liten gris letar efter en bro men till slut är det någon som säger: ”det finns igen bro”. Det handlar om vem man kan lita på, vad som är verkligt och vad som inte är verkligt.

”Ingenting är omöjligt för oss” handlar om två barn som hamnar på en planet där de letar efter en försvunnen pappa.

Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagaren besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.

Fakta: Almapristagare

De tio senaste årens Almapristagare:

2021 Jean-Claude Mourlevat, Frankrike

2020 Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

2014 Barbro Lindgren, Sverige

2013 Isol, Argentina

2012 Guus Kuijer, Nederländerna

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS