Klimataktivisten Greta Thunberg var en lågoddsare hos spelbolagen, men tilldelades inget Nobelpris.
Klimataktivisten Greta Thunberg var en lågoddsare hos spelbolagen, men tilldelades inget Nobelpris.

Björn Werner: Greta Thunberg klarar sig utan fredspriset

Greta Thunberg som redan har varit på omslaget på Time, GQ och Vogue och bråkat med Donald Trump på twitter klarar sig utmärkt ändå, skriver GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var förstås orimligt att Greta Thunberg legat högst upp på listan över förväntade pristagare. Ändå är det förståeligt, för Nobels fredspris har på senare tid gått till både en och annan person och organisation som rört sig ganska långt från grundidén i Nobels testamente: ”hafva gjort menskligheten den största nytta”.

Se GP:s direktsändning: Etiopiens premiärminister vinner fredspriset

Inte minst Barack Obama som fick priset 2009, knappt innan han ens hunnit tillträda som president.

Men för att priset ska ha någon funktion och mening så bör den lyfta en viktig insats som inte fått tillräckligt ljus över sig. Att då föra fram den just nu mest omtalade, uppmärksammade och omdiskuterade aktivisten skulle helt enkelt förta krafter som Nobelpriset har potential att ge till en viktig fråga.

ANNONS

"Hade varit smart att välja Thunberg"

Greta Thunberg som redan har varit på omslaget på Time, GQ och Vogue och bråkat med Donald Trump på twitter klarar sig utmärkt ändå.

Paradoxalt nog hade det trots det – för Fredsprisets egen del – varit ett smart drag att välja Thunberg. Att rida på hennes popularitet hade absolut gett priset en ökad publicitetsrush. Men det är nu inte därför priset är där.

Att lyfta fram Etiopiens premiärminister Abiy Ahmeds initiativ för att lösa konflikten med grannlandet Eritrea är därför utmärkt och ett av de på senare tid mest självklara valen – ett fredspris till en man som faktiskt stiftat fred.

Priset har också bäring på det svenska perspektivet. I och med att gränskonflikten mellan Eritrea och Etiopien är löst är, enligt flera bedömare, möjligheterna för en frigivning av den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak godare än på länge.

LÄS MER:Greta Thunberg hyllar klimataktivister i Göteborg

ANNONS