Alla dessa försvarstal är inte relevant journalistik

Fredrick Federley, Göran Lambertz och Soran Ismail. På kort tid har alla beretts mycket utrymme att synas och bemöta olika anklagelser inför svenska folket. Men SVT har gjort mer skada än nytta med de senaste månadernas sändningar. Det menar GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Det är pinsamt med Sorans godhetsposer, nu som då

Jag börjar känna igen den nu. Blicken hos alla dessa män som släpas fram av SVT för att efter bästa förmåga försvara sin egen heder och ära efter grova anklagelser. Det är den desperata vantron i ögonen hos en person som håller på att drunkna men fortfarande med fåfänga krumbukter försöker hålla sig över ytan. Som ännu inte accepterat att allt är över.

LÄS MER:Kajsa Ekis Ekman i kritik mot SVT-dokumentär

Att inte vilja ta in att ens yrkesliv är slut och ens anseende blivit komplett förstört är en begriplig reaktion för de flesta människor – oavsett om man är Europaparlamentariker, före detta justitieråd eller folkkär komiker. Det krävs alltid stora portioner mod att rakryggat och öppet prata om det man blivit anklagad för, inte minst om man riskerar att bli dömd för brott. Det förstår jag. Jag kan till och med förstå viljan att ställa allt till rätta igen. Att vilja betvinga världen med sina egna ord, även om det låter ihåligt för alla som lyssnar.

ANNONS

LÄS MER:Maria Sveland och Cissi Wallin gör dokumentär om sexualbrott

Det jag inte förstår är public service obscena drift att kabla ut denna dödskamp i offentligheten, bara för att de som står anklagade går med på det. På kort tid har Fredrick Federley, Göran Lambertz och Soran Ismail, alla personer som befinner sig mitt uppe i sitt livs största personliga kris, beretts mustigt med plats i den skattefinansierade rutan. Till vilken nytta? Det är ju ändå få som tror på männens icke-berättelser:

Lambertz tafsar inte – han kladdar, berättar han på en direktsänd konferens i hans egen trädgård. Visst. Soran Ismail har legat med väldigt många tjejer och kanske är det på grund av att han inte fick chans på ”etniska svenskar” när han var liten, låter han meddela i dokumentären ”Persona non grata”. Okej. Federley visste absolut ingenting om sin partners nattsvarta förflutna. Absolut.

Kajsa Ekis Ekman har rätt, när hon som en voice of reason slår fast att Ismail har allt att tjäna på att tala nyktert och öppet om anklagelserna.

Det är klart att många skulle titta om SVT sände en drunkningsolycka live. Likväl görs inte det, av uppenbara skäl. Jag önskar att samma resonemang skulle tillämpas också här. För det finns bortom skandalvärdet ingen publicistisk relevans i public service nya iver att visa den ”andra sidan” så länge den ändå bara består av desperat snömos, det som ibland kallas för metoos backlash. Förutom det uppenbara – att det är en snedfördelad maktposition till den anklagades fördel, är det också ett problem i det större samtalet om metoo.

ANNONS

LÄS MER:SVT släpper dokumentär om Soran Ismail

För Kajsa Ekis Ekman har rätt, när hon som en voice of reason slår fast att Ismail har allt att tjäna på att tala nyktert och öppet om anklagelserna och fullt ut acceptera konsekvenserna för det. Det vore ett välkommet nästa steg och något verkligt nytt av värde, med potential att driva en viktig samhällsfråga framåt.

I väntan på det tar tar SVT i stället två steg tillbaka.

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER:Haveriet på Bulletin är en del av ett större problem

LÄS MER:Jag är besatt av Kanal 5:s nya svält-tv

LÄS MER:Extremismen stoppas inte genom att kväva kulturen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS