Soran Ismail anklagades för våldtäkt 2017 och har frivilligt valt att hålla låg profil offentligt sedan dess. Nu talar han ut och får ge sitt perspektiv, även om dokumentären "Persona non grata" inte undersöker sanningshalten i anklagelserna.
– Vi går inte in i skuldfrågan, det tycker jag är viktigt att poängtera. Det finns ingen ambition att skuldbelägga eller rentvå. Vi har erbjudit de kvinnor som anmälde honom att medverka om de hade velat, men de har tackat nej eller avstått från att svara. Det är en historia om hans situation ur hans perspektiv, säger Helena Olsson.
Beredd på kritik för ”Persona non grata”
I ett blogginlägg som publicerats för att förklara bakgrunden till dokumentären skriver SVT att "Persona non grata" är ett i en lång rad program som ur olika perspektiv skildrar metoo-rörelsen och dess efterdyningar.
Helena Olsson säger att SVT är beredd på kritik för publiceringen.
– Det är otroligt många kvinnor som bär på erfarenheten av att bli sexuellt ofredad eller utnyttjad, det visade ju metoo. Den här typen av innehåll är känsligt och också svårt rent utgivarmässigt. Dokumentären kommer att förarga och intressera tror jag. Men vi kan inte enbart orientera efter om något väcker diskussion. Det här är en noga övervägd publicering och vi vet vad vi gör. Vi tycker att den har ett publicistiskt värde.
Konsekvenser
Vilka frågor besvaras i "Persona non grata"?
– Vad det får för konsekvens att ha varit anklagad och att fortsätta leva sitt liv, utan fällande dom. Det kommer aldrig att se likadant ut för alla, men i hans fall blev det såhär.