Adam Alsing gick under onsdagen bort i sviterna av Corona-viruset. Han blev 51 år gammal.
Adam Alsing gick under onsdagen bort i sviterna av Corona-viruset. Han blev 51 år gammal. Bild: Erik Simander/TT

Adam Alsings död kan bli en vändpunkt i pandemin

Det dör personer varje dag i coronaviruset. Men det är först när en kändis dör som det verkligen känns. Kanske kan Adam Alsings död därför bli en vändpunkt – ett tillfälle där vi förstår att viruset dödar verkliga personer och inte bara siffror i statistiken.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Så minns vännerna Adam Alsing

Chock. Jag känner inte Adam Alsing, vi har aldrig setts, men jag har sett honom så snart jag hade teve och därför chockerades jag av nyheten om hans död. Hur är det möjligt? Att någon aldrig mer ska få spela om Adams pengar? Att inga nya teveprogram ska spelas in?

Att corona alltså kunde ta Adam?

Över tusen personer har dött med covid-19 i Sverige. När detta publiceras har antagligen flera hundra fler gjort det. "Flera hundra”. Som att det vore siffror på ett papper. Inte hundra Adam Alsingar, eller Gry Forssells, eller Leif GW:ar.

Jag har tänkt de senaste dagarna hur märkligt det är att Tegnell under den dagliga presskonferensen kan berätta om "hundra döda” utan att det går ett sus bland journalister. Eller för all del inte blir en större sak bland medborgare. Vi har accepterat vad som sker. Vi har förstått att kontroll inte går att skapa. Det kanske är sant, men förstår vi verkligen vad som sker?

ANNONS

På en vecka förlorade Sverige ett Estonia. Drygt 500 dog i fartygskatastrofen 1994. En händelse som satte djupa spår i hela Sverige. Vi hade aldrig upplevt något sådant.

Den som dör är inte bara en gammal och sjuk. Det är en Adam Alsing. Var och en är en riktig person.

Men nu rapporteras det om nästan 200 nya döda.

Inget löp. Inte ens särskilt många tweets.

Men Adam Alsing då? Nu kommer det bli annorlunda.

Det kan tyckas sjukt med kändiskult. Adam Alsings liv är inte mer värt än någon annans. Men Adam Alsing är en person vi känner. Eller tror att vi känner. Vi kallar honom "kändis”, för att han är just det: Känd för så många av oss. Hans död hugger mer än den okändes. För nu förstår vi: Corona-viruset dödar urskillningslöst.

Kändisar har fungerat som katalysatorer i alla tider. Vi lyssnar mer noggrant, känner djupare, när kändisen genomlider något, än när vanliga medborgare gör det. Kanske blir Alsings död därför en vändpunkt. En insikt om vad virusets spridning innebär och kan resultera i. För dig. För mig.

Om vi aldrig tidigare förstått vad Tegnell sagt, förstå det nu: Håll avstånd. Undvik resor. Isolera våra äldre och riskgrupper.

Den som dör är inte bara en gammal och sjuk. Det är en Adam Alsing. Var och en är en riktig person.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS