Så minns vännerna Adam Alsing

En duktig kollega – men också en varm vän som brydde sig om sina medmänniskor.
Så minns vännerna Adam Alsing. En av dem är tv- och radioprofilen Gert Fylking. Till GP säger han:
– Det var en bra grabb. Varm, omtänksam och otroligt allmänbildad. Jag saknar honom.

ANNONS
|

Med sina många radio- och tvprojekt genom åren fick Adam Alsing ett brett kontaktnät – men också många vänner genom sitt sätt att hantera andra människor.

– Han fick mig att trivas. Det var ingen avundsjuka eller konkurrens som man ibland stöter på i branschen. Tvärtom, han var otroligt omtänksam och vänlig. Vi jobbade i hop många gånger och jag kan bara minnas att det var kul och positivt, säger Gert Fylking.

Han beskriver Adam Alsing som en skicklig yrkesman och väldigt allmänbildad.

– Han var Nationalencyklopedin personifierad. Det var inte många som slog honom på fingrarna i kunskap, spelade ingen roll vilket ämne det handlade om.

ANNONS

En del vänner berättar att de visste att han var sjuk men inte hur allvarligt det var medan beskedet om hans död kom som en chock för andra.

– Jag hade inte en susning om att det var så illa ställt. Å andra sidan har jag själv suttit i karantän på en ö i skärgården i fem veckor och inte haft så mycket kontakt med omvärlden, berättar Gert Fylking.

Han säger att Adam Alsings bortgång nog kan bli en väckarklocka för många.

– Det finns inte många i Sverige som inte kände till Adam. Plötsligt har den hemska smittan fått ett ansikte. En förhållandevis ung människa som är död. Någon man kan identifiera sig med och fatta att det kan hända även mig. Jag tror att det är en viktig väckarklocka, den larmar och säger att vi ska vara försiktiga och ta pandemin på stort allvar. Att Adam inte finns längre är tomt, oerhört tomt, säger Gert Fylking.

Stor värme

Gemensamt för vänner och kolleger är att de beskriver Adam Alsing med stor värme.

Adam Alsing.
Adam Alsing. Bild: Henrik Montgomery/TT

"En suverän människa"

Glenn Hysén jobbade med Adam Alsing i flera tv-program, bland annat "Bäst i Sverige".

– Jag fattar fan ingenting. Han var en glädjespridare, jävligt rolig både på och utanför kameran. Han var exakt samma person i tv som utanför, och det ska man veta att väldigt många är en person i tv och helt annan privat, säger Glenn Hysén och fortsätter.

ANNONS

– Jag var med i Jeopardy en gång när han var programledare. Sen provade vi räkmackor i ett annat program. Vi åkte runt Västsverige och provade räkmackor, jag käkade inte en enda räka på ett halvår efter det. Men likadant där, så jävla ödmjuk och snäll. En suverän människa. Varje gång man träffade honom blev man väldigt glad.

"Helt obegripligt"

Caroline Giertz och Adam Alsing ledde humorprogrammet ”Måndagsklubben” och hade under många år en nära vänskapsrelation. Till Expressen säger hon:

– Det är helt obegripligt, helt overkligt. Man tänker att man har all tid i världen att återuppta vänskap... så har man inte det, säger Caroline Giertz och fortsätter:

– Sist vi sågs så var jag uppe på Mix Megapol och han kom utspringande ur sin studio. Vi stod och kramades, berättade hur mycket vi tyckte om varandra och sa att vi skulle ses. Sedan, som alltid, så gör man inte det och så går månaderna berättar hon.

Hon berättar att Adam Alsing blev en person som betydde mycket för henne:

– Adam var vid tiden för Måndagsklubben enormt underskattad. Han sågs som en skämtperson men han var en av de mest allmänbildade, kloka människor, som jag har träffat. Han visste hur saker skulle läggas fram eller klippas om man hade fastnat. En väldigt engagerad pappa som körde sina ungar till hockey. Vi var på semestrar tillsammans och det var alltid så roligt att vara med honom för han var så bra pappa, det är inte alla pappor som är så bra med sina barn eller andras barn. Men Adam var det, säger Caroline Giertz till tidningen.

ANNONS

"Skicklig journalist"

Även sportjournalisten Patrick Ekwall var vän med Adam Alsing. På Instagram skriver han.:

”Du den snällaste, bästa, roligaste mest underbara kompis - det får inte vara sant.”

Gry Forssell och Adam Alsing jobbade tillsammans under många år och var nära vänner. I ett sms till Aftonbladet skriver hon:

”Jag är bedrövad. Allt jag vill säga och svara låter så platt och dumt för det är så overkligt och sorgligt. Vi sände ju radio ihop fyra timmar om dagen i sju års tid och gjorde tv ihop och blev verkligen nära vänner under den period i livet som så mycket händer. Vi har sett varandras barn växa upp, det har varit resor, bröllop, studentskivor och födelsedagar och oändligt mycket skratt och roliga minnen. Så det här känns obeskrivligt märkligt och framför allt sorgligt."

Hade nyhetsnäsa

Tv-profilen Steffo Törnquist, som programleder Nyhetsmorgon i TV4, hade känt Adam Alsing i 30 år. I TV4:s livesändning säger han att hans vän hade ”mycket kvar att göra”.

– Adam var en mycket skicklig journalist med nyhetsnäsa. Han har gjort mycket lekprogram, men jag tycker han i stället skulle ha gått in mer på nyhetsbranschen där han varit alldeles lysande.

– Jag kommer att minnas Adam för hans humor och allmänbildning. Vi tränade ihop i många år och har jagat ihop, jag har känt honom i 30 år så min lilla värld kommer att bli förändrad, säger Steffo Törnquist.

ANNONS

För TT berättar vännen och kollegan Anders Timell:

– Adam var som ett stort ymnighetshorn av kärlek, det fanns ingen han inte brydde sig om, säger vännen och kollegan Anders Timell.

– Det är helt overkligt att det kan bli så här. Usch, jag är fortfarande i chock. Tankarna går till hans familj, världens finaste killar och frun, det måste vara hemskt för dem, säger Timell till TT.

"Tog sig alltid tid"

Anders Timell minns kollegan som en varm och kärlekfull person.

– Han var en enormt fin person på alla sätt och vis, det gick alltid att prata med honom och han hade alltid tid för både mig och andra. Om någon kom fram på stan hade han alltid tid att prata eller hjälpa till.

I sin podd "Adam och kompani" var Adam Alsing med senast den 18 mars

I avsnittet pratade de om hur svårt det är att inte peta sig i ansiktet och en poddkollega till Adam sa att hon väl kommer få Corona då. Adam sa: ”Det tror jag vi kommer få så småningom allesammans. Hela finessen här är att det ska gå långsamt så att det finns plats över till de som verkligen behöver akutvård.”

I slutet av mars stod Adam Alsing över podden med hänvisning till att han var "hemma och lite snorig". Följande vecka rapporterade poddens Instagramkonto att programledaren fortfarande var småförkyld och därför höll sig hemma.

ANNONS

Det blev aldrig något nytt avsnitt för Adam Alsing. På onsdagen meddelades att han var död i sviterna av covid-19.

Adam Alsing blev 51 år.

ANNONS