Jeff Werner: Vilja saknas till att rädda ”Dansen”

Det är frånvaron av en vilja att ha kvar det Göteborgskoloristiska verket ”Dansen” som är orsaken till att fresken hotas. Tar ingen hand om det kommer det rivas och Konstnärliga fakulteten ger fortfarande inga tydliga svar, menar konstvetaren Jeff Werner, i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är utmärkt att Sanne Kofod Olsen och Pontus Isaksson lyckats ena sig om ett gemensamt uttalande, även om det tog lite tid för dem att slipa på formuleringarna. Efter att konstnärliga fakulteten under flera år kämpat emot att ha fresken kvar i det ny- och ombyggda Nya Konst kan det inte ha varit helt enkelt för dem att samsas. Det finns ju tydliga spår i inlägget av den mångåriga konflikten.

Deras långa utvikning om äganderätt är en rökridå. Frågan har ju aldrig gällt vem som äger fresken, utan vem som inte vill ha den! Utan en plats att placera den på kommer Akademiska Hus inte bekosta att den plockas ner. (Inom parentes är det en fresk som är ovanligt lätt att förflytta eftersom kalkputsen lagts ovanpå en tidigare, antagligen cementputsad, väggyta)

ANNONS

Det jag saknar i svaret är ett tydligt ”Ja, vi vill ha den i Nya Konst!!!” – för det är ju just frånvaron av en vilja att ha den kvar som är orsaken till att fresken nu hotas av förstörelse

Men låt oss återvända till det positiva: Jag gläds åt att de uttrycker att Dansen bör bevaras. Dess konstnärliga värde förefaller nu ha gått upp även för Kofod Olsen. Liksom att den är en viktig del av Göteborgs och Sveriges konsthistoria, liksom av stadens kvinno- och utbildningshistoria. Hon tycks dock fortfarande inte ha insett att den knyter an till Nya Konsts historia, identitet och kärnverksamhet. Men det finns kanske hopp om det också!

Det jag saknar i svaret är ett tydligt ”Ja, vi vill ha den i Nya Konst!!!” – för det är ju just frånvaron av en vilja att ha den kvar som är orsaken till att fresken nu hotas av förstörelse. Detta märks också av formuleringen i inlägget om att Akademiska Hus för en dialog med ”externa parter”. Detta betyder i klartext att Konstnärliga fakulteten fortfarande vägrar ta emot den. Och att universitetet inte heller vill ha den i någon av sina många andra lokaler. Akademiska Hus måste alltså leta utanför sitt eget fastighetsbestånd. Detta är och förblir en skandal hur många rökridåer Kofod Olsen än försöker lägga ut.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Delar av Artisten rivs – Nils Nilssons målning hotas

LÄS MER:Konstfakulteten vill också bevara ”Dansen”

LÄS MER:Skandal att låta Göteborgs-koloristiskt verk rivas

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS