Förstörelsen efter en israelisk attack mot ett bostadshus i Deir al Balah, Gazaremsan, söndagen den 14 januari 2024.
Förstörelsen efter en israelisk attack mot ett bostadshus i Deir al Balah, Gazaremsan, söndagen den 14 januari 2024. Bild: Adel Hana

Kulturdebatt: Vi vägrar se våldet i Gaza utövas i vårt namn

Det är som människor vi tar avstånd från krigsbrott, men också som judar som vägrar se det utövas i vårt namn. Ingen ska behöva göras kollektivt ansvarig för våld som begås av de som påstår sig representera dem, skriver medlemmar i Judiskt upprop i en replik till Negar Josephi (2/1).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Vi är många som delar Negar Josephis oro för en växande antisemitism i spåret av den eskalerande konflikten i Israel och Palestina. Också islamofobin och antiarabismen breder ut sig när muslimer och araber eller Gazaremsans hela civilbefolkning hålls kollektivt ansvariga för Hamas terrordåd den 7 oktober 2023. Dessa rasistiska farsoter kan räknas in bland konfliktens många förskräckliga konsekvenser.

Men eftersom Josephis text även riktar kritik mot de judar som i GP 16 november skrev ett upprop mot de folkrättsvidriga bombningarna i Gaza finns anledning att framföra några klargöranden.

Uppropet inleddes med att uttrycka sorg och ilska över Hamas blodiga attack. Därefter formulerades även sorg och ilska över det fruktansvärda kollektiva lidande som den israeliska reaktionen nu utsätter en oskyldig palestinsk civilbefolkning för. Slutligen uttrycker uppropet en förhoppning om en framtid som kan säkerställa fundamentala rättigheter för alla som lever i regionen.

ANNONS

Det är som människor vi tar avstånd från folkrättsbrott såsom bombningar av civila, men också som judar som vägrar se det våldet begås i vårt namn. Judar, israeler, muslimer, araber och palestinier ska aldrig göras kollektivt ansvariga för brott som begås av organisationer, regimer eller individer som påstår sig representera oss. Ansvaret faller på förövarna.

Vi får inte låta Hamas terrordåd leda oss mot islamofobi eller kollektiv vedergällning mot oskyldiga civila. Vi får heller inte låta den israeliska ockupations- och blockadpolitiken trycka in oss i armarna på antisemitiska hatideologier eller skuldbeläggande av judar och israeler. Ingen blir tryggare av våldet. Ingen blir tryggare av den kollektiva bestraffningen. Ingen blir tryggare av det växande antalet offer.

Slutligen vill vi också säga detta: Att anklaga judiska röster som tar ställning för folkrätten och eldupphör för att vara verktyg för antisemitism är inte särskilt sympatiskt. Inte heller att misskreditera uppriktigheten i våra uttalanden och förminska dem till en sorts underkastad lydnad.

Anna Bartfai, del av nätverket Judiskt upprop

Staffan Granér, talesperson, Judar för israelisk-palestinsk fred (Jipf)

Merparten av undertecknarna till det judiska uppropet för eldupphör (GP 16/11) har ställt sig bakom denna replik.

Negar Josephi svarar direkt:

Jag är helt enig med Anna Bartfai och Staffan Granér om att ingen ska hållas kollektivt ansvarig för vad en stat eller organisation gör. Men varifrån kommer behovet att underteckna ett Israelkritiskt upprop just i egenskap av jude – om inte från att vi de facto ändå hålls kollektivt ansvariga för Israels agerande så länge vi inte tar explicit avstånd ifrån det? Det är ju därför behovet av att ”skilja på judar och Israel” alls uppstår, på ett sätt som det av någon anledning aldrig gör vad gäller andra folk och deras stater. Anna Bartfai, Staffan Granér och övriga som ställer sig bakom det judiska uppropet gör ingenting för att bryta med den ordningen, tvärtom. Själv tänker jag allt oftare på vad Golda Meir sa om att hellre leva med dåligt anseende, än att vara ömkad och död. Men det är ju bara jag.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Khomeini skilde också på judar och Israel

LÄS MER:Vad ska det bli av det judiska folket?

LÄS MER:Hatet mot judar ligger som en hinna över världen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS