Vi måste prata om vestibulit och ojämställt sex

Celia Svedhem om orsaken till vestibulit och samlagssmärtor som utelämnas i det offentliga samtalet: hur sorgligt ojämställt heterosex är.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Enligt en uppmärksammad undersökning som Aftonbladet och Baaam genomfört och publicerat i flera artiklar i veckan lider var femte kvinna över 16 år av smärta i underlivet. Av dem uppger 8 procent att de har erfarenhet av sjukdomen vestibulit, 6 procent av vaginism.

Vestibulit innebär en skärande och brännande smärta i underlivet som kommer vid samlag, men även vid cykling eller bärande av tajta byxor. Smärtan kommer sig av överkänsliga nerver i slemhinnan i slidmynningen. Vaginism är ett liknande tillstånd där slidan ofrivilligt spänner sig. Krampen i sig gör ont och vaginal penetration blir omöjlig. De båda diagnoserna är svåra att skilja åt och förekommer ofta tillsammans. Nina Bohm Starke, överläkare vid Danderyds kvinnoklinik berättar för Aftonbladet att hon hellre säger vulvodyni; alltså smärttillstånd i underlivet.

ANNONS

Mycket talar för att vestibulit och vaginism är symtom på hur sorgligt ojämställt heterosex är.

LÄS MER:Vestibulit: Var tionde kvinna har det – nu väntas nya riktlinjer

En berömvärd granskning med rapporter från sjukvården och kvinnors egna erfarenheter. Kvinnornas modiga berättelser är ett effektivt grepp för att bryta det tabu som länge omgärdat dessa smärttillstånd och ökad medvetenhet hos allmänheten om diagnoserna kan förhoppningsvis leda till fler forskningsanslag. Ökad kunskap, snabbare diagnosticering och effektivare behandlingar är av yttersta vikt.

Men förutom insatser från sjukvården till drabbade individer finns här ett arbete för oss som samhälle att göra. Mycket talar för att vestibulit och vaginism är symtom på hur sorgligt ojämställt heterosex är. Vi är ännu långt ifrån ett samhälle där män och kvinnor är lika mycket värda – alldeles särskilt när det kommer till hur vi har sex.

Orsakerna bakom vestibulit och vaginism är inte helt klarlagda, men en riskfaktor är att upprepade gånger har vaginalt samlag som gör ont av en eller annan anledning. Det kan vara för att slidan inte är tillräckligt våt, eller på grund av en samtidig svampinfektion.

Men hur kommer det sig då att kvinnor har samlag om det gör ont? I en svensk studie fann man att ungefär hälften av kvinnorna som upplever smärta vid samlag fortsätter med samlagen ändå. När man frågade varför framkom att de upplevde sin njutning som underordnad mannens. Den manliga partners tillfredsställelse var viktigare än den egna.

ANNONS

LÄS MER:Denise får stark smärta i slidöppningen: "Som skarpa knivar"

I en svensk studie fann man att ungefär hälften av kvinnorna som upplever smärta vid samlag fortsätter med samlagen ändå.

I en amerikansk studie framkom att så mycket som 38 procent av alla kvinnor regelbundet har sex de egentligen inte vill ha, för att undvika dålig stämning, konflikter eller våld i relationen. Det är också klarlagt att kvinnor får orgasm i mycket lägre utsträckningen än män vid heterosexuellt sex. Även bilden av vad som är ”riktigt” sex eller den viktigaste delen i ett sexuellt möte tycks format av manliga preferenser. Den största andelen kvinnor får inte orgasm genom samlag, ändå är det just det som ofta anses avgöra om ett sexuellt möte är ”fullbordat” eller inte.

För att på sikt kunna minska antalet som drabbas av de här smärttillstånden, men också för att förbättra prognosen och livskvaliteten för dem som i nuläget är drabbade måste det bli en självklarhet att mäns och kvinnors njutning är lika viktiga. Att olika sexuella praktiker tillmäts lika stort värde och att smärta vid samlag slutar vara något kvinnor tror att de behöver acceptera eller uthärda.

LÄS MER:Sluta sopa kvinnors smärta under mattan

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS