Alice Teodorescu och Daniel Suhonen debatterar i SVT:s nya program ”Teodorescu & Suhonen”.
Alice Teodorescu och Daniel Suhonen debatterar i SVT:s nya program ”Teodorescu & Suhonen”. Bild: Janne Danielsson /SVT

Roland Poirier Martinsson: ”Teodorescu & Suhonen” var dömt att misslyckas

Redan innan premiären av ”Teodorescu & Suhonen” har experimentet misslyckats. Ju bättre debatten är, desto tråkigare blir den också, skriver Roland Poirier Martinsson om SVT:s nya satsning.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Så var det premiär för ”Teodorescu & Suhonen”, SVT:s nya program om politik. Alice Teodorescu Måwe, ganska långt till höger, möter Daniel Suhonen, ganska långt till vänster, med den uttalade målsättningen att inte bara säga vad de tycker, utan även lyssna och, framför allt, undvika suckar och grimaser.

Redan innan sändningen börjat har experimentet misslyckats. Otroligt nog har programmet givits titeln ”Teodorescu & Suhonen”, alltså högerdebattörens namn först, trots att S kommer före T i alfabetet. Det är svårt att tänka sig ett tydligare bevis för högervridningen inom public service.

Åtminstone är det den sortens reaktioner jag sett i sociala medier.

ANNONS

Om man bortser från omvärlden och studerar programmet, hur väl levererade Teodorescu och Suhonen? Nå, de ansträngde sig och SVT har valt väl, både Daniel och Alice (jag drar till med förnamnen, det är lika bra att ni får veta att jag känner båda) är kunnigt och hyggligt folk.

Problemet är den paradoxala programidén. Själva essensen är ju att vad som sägs ska vara sekundärt i förhållande till hur det sägs. Resultatet är att programmet blir tråkigt när Alice och Daniel lyckas med uppdraget och mer underhållande när de snuddar vid att misslyckas – ju bättre desto sämre.

Kanske – jag vet, jag är löjligt optimistisk – är då ”Teodorescu & Suhonen” en första viskning från en gryende motrörelse.

Ansatsen är dock viktig i existentiell bemärkelse. Den ytliga, respektlösa och vredgade opinionsbildning som bedrivs hela vägen från riksdagen via ledarsidor via substackdemagoger ner till Äcks (X) är ett genuint hot mot vår demokrati. Sverige plankar i dag närmast övertydligt de amerikanska politiker och opinionsbildare som plankar Donald Trump, och som förde USA till statskuppens rand i ett drama som förmodligen bara har börjat.

Att Sverige skulle vara immunt mot samma utveckling är en naiv föreställning. Om tio år sitter de hyggliga, men aningslösa, opinionsbildare som driver vår utveckling framför spegeln och frågar sig vad de egentligen ställde till med. Därute har de ersatts av samma personer som de i dag bereder marken för med varje hammarslag på tangentbordet.

ANNONS

Kanske – jag vet, jag är löjligt optimistisk – är då ”Teodorescu & Suhonen” en första viskning från en gryende motrörelse. Att de ska rubba dagens slagfält är att hoppas för mycket, men det är först när de vulgära populisterna gjorts politiskt och monetärt olönsamma, som något kan förändras, och SVT har många betalande åskådare.

Det kommer såklart aldrig att hända, vem försöker jag lura?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Chalmers beslut är det enda rätta

LÄS MER:Skjutningarna beror inte på vapenlagarna

LÄS MER:Svenska Akademien måste våga bli en elit igen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS