Att svepa på Tinder är inte helt olikt att ge sig ut husdjursmonsterjakt i ”Pokémon GO”, skriver Oscar Westerholm.
Att svepa på Tinder är inte helt olikt att ge sig ut husdjursmonsterjakt i ”Pokémon GO”, skriver Oscar Westerholm. Bild: Thomas Cytrynowicz

Oscar Westerholm: Nu har nätdejtingen nått tv-spelen

Alla hjärtans dag är här – i verkligheten och i tv-spelen. Där har dejting och romantik blivit ett vanligt inslag de senaste åren. Korsbefruktningen är inte någon slump, snarare är det ett tecken på att IRL-dejting blivit intill förväxling likt ett spel, skriver Oscar Westerholm.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Livet som beryktad yakuza är hårt, smutsigt och kort. Ichiban Kasuga, huvudpersonen i ”Like a dragon: Infinite wealth”, det senaste spelet i den berömda japanska tv-spelserien ”Like a dragon” (som tidigare har hetat ”Yakuza” i väst), får i uppdrag att åka till Hawaii för att söka rätt på sitt gangsteröverhuvuds före detta älskarinna. Den paradisiska Stillahavsön visar sig emellertid vara kontrollerat av ett sadistiskt gäng med uteliggare som använder machete för att sprätta upp buken på sina rivaler. Ichibans resa, som han blev påprackad som en gratis semesterweekend bland vajande kokospalmer och bekymmerslösa ukulele-konserter, dränks snart i blod och inälvor.

ANNONS

Det finns emellertid en sak som är beständig även i en yrkeskriminells brutala tillvaro: online-dejting. Det tar bara några minuter från det att Ichiban har klivit av sitt långflyg till det att han blir övertalad – för att inte säga hotad – till att installera en dejting-app på sin smartphone. En inte obetydlig del av det episka äventyret – spelet klockar in på över fyrtio timmar – går sedan ut på att ”matcha” med heta singlar på Hawaii. ”Ichi the killer” möter ”Love is blind”.

Fjolårets ”Baldur’s gate 3” må vara ett av århundradets mest prisade rollspel, men det kommer likväl gå till historien för att man kan göra ni-vet-vad med en grizzlybjörn.

Det låter förmodligen rätt besynnerligt, men dejting och romantik har de senaste åren blivit ett vanligt inslag i tv-spel. Att dricka en kopp lindblomste i en prunkande syrenberså med en tempelriddare kan till exempel erbjuda en kort respit från taktiskt invecklade fältslag i strategispelet ”Fire emblem: Three houses”. Fjolårets ”Baldur’s gate 3” må vara ett av århundradets mest prisade rollspel, men det kommer likväl gå till historien för att man kan göra ni-vet-vad med en grizzlybjörn.

Korsbefruktningen är likväl inte någon slump. Snarare är det ett tecken på att IRL-dejting har blivit intill förväxling likt spel. Bokstavligt talat. Många appar använder sig nämligen av ”gamifikation”, narrativa och interaktiva teknologier från digitala spel som ger en skjuts åt användarengagemanget på tjänsterna. Tinder var banbrytande med att implementera ”swiping” och ”liking”, funktioner som avser stimulera fram en dopaminkick hos användaren. Att välja och vraka bland heta singlar i Göteborg på Tinder är inte helt olikt att ge sig ut husdjursmonsterjakt i ”Pokémon GO” vid Östra sjukhusets spårvagnshållplats. Måste fånga fler… tjejer med quirky fritidssysselsättning?

ANNONS

Litteratur och film har länge och med blandat resultat försökt att hitta övertygande sätt att gestalta online-dejting. Allt från inklistrade chattloggar i romaner till mobildisplayer i närbild på film. Spel ligger här ljusår före. Den interaktiva upplevelsen saknar motstycke. ”Like a dragon: Infinite wealth” har skapat en ambitiös dejtingsimulator. Ichiban, som är kärlekskrank efter att ha blivit dumpad hemma i Osaka, scrollar runt bland tillgängliga singlar på Hawaii. Han uppgraderar sitt abonnemang till platina. Han swajpar, lajkar och chattar. Som spelare går man lätt vilse i fiktionen. Skärmarna man navigerar mellan är i stort sett identiska med verklighetens dejting-appar.

Men spelet har främst en satirisk vinkel. Efter ett tag är det dags att faktiskt dejta. Min första träff var med en ung intellektuell kvinna som älskade höstpromenader och att krypa upp framför brasan med en bok och ett glas vin om kvällarna. Gissa min förvåning när personen bakom den digitala skärmen visar sig vara en medelålders man utklädd till en enorm banan. En avgrund öppnade sig mellan den idealiserade online-fiktionen och den larviga verkligheten. Realism för det tjugonde århundradet.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Äntligen får vi se Musse Pigg som pervers knivmördare

LÄS MER:Spelens framtid finns i pixlarna

LÄS MER:Paul McCartney älskar Alla hjärtans dag

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS