Walt Disney bredvid en skrattande Musse Pigg. Nu har upphovsrätten till musen löpt ut.
Walt Disney bredvid en skrattande Musse Pigg. Nu har upphovsrätten till musen löpt ut. Bild: TT

Oscar Westerholm: Äntligen får vi se Musse Pigg som pervers knivmördare

Under nyårsnatten löpte upphovsrätten till Musse Pigg ut. Nu väntas flera filmer och spel där han figurerar som våldsam mördare. Oscar Westerholm ser ett uppdämt behov av att dra ner den präktiga musen i smutsen, och välkomnar det med öppna armar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Fyrverkerierna, högljudda färggranna eldblommor över Ramberget, kunde knappt dränka mobilens ihärdiga plingande. Klockan var nog inte mer än halv ett på morgonen den första januari. Nyhetsnotiser droppade in från hela världen. En doft av krutrök i luften. När nyårssmällarna hade tonat bort till ett dovt fjärran nyårsmuller plockade jag upp min telefon och öppnade en av artiklarna.

En världsomvälvande katastrof? Nja, inte direkt. Fast svaret är nog helt beroende av vem du frågar. Inne på The Walt Disney company for det nog i varje fall inte några champagnekorkar genom luften.

Upphovsrätten till Musse Pigg hade löpt ut vid tolvslaget. Närmare bestämt är det den svartvita kortfilmen ”Musse Pigg som Ångbåtskalle” (”Steamboat Willie”, 1928), tillsammans med den amerikanske animatören Ub Iwerks ikoniska originaldesign av den tecknade figuren, som har gått och blivit ”public domain”. Disney har sedan urminnes tider försökt att förhala och förhindra otillbörligt bruk av deras berömda galjonsfigur. Motsägelsefullt, kan tyckas, eftersom Disney själva har för vana att tråla efter uppslag bland verk av H C Andersen (”Den lilla sjöjungfrun”) och Lewis Carroll (”Alice i underlandet”). 1998 lyckades de dessutom, via en aggressiv lobbyingkampanj, driva igenom en lagändring – känd under den nedsättande benämningen The Mickey Mouse protection act – som förlängde upphovsrätten till nittiofem år i stället för tidigare lagstadgade sjuttio.

ANNONS

Men från och med första januari 2024 är det alltså i stort sett fritt fram för kreatörer i USA att, med vissa reservationer, själva skapa originalverk som innehåller Musse och Mimmi Pigg.

Att få avlossa en hagelsalva rätt i plytet på Disneys mest ikoniska skapelse tycks i skrivande stund vara spelets främsta säljargument.

Skräckspelet ”Infestation: origins” utannonserades kort därefter. Spelet hade inledningsvis titeln ”Infestation ’88”, men utvecklaren – nygrundade Nightmare forge games – bytte några dagar senare namn efter att ha blivit kritiserade för att slänga sig med nynazistisk ikonografi (”88” är en vanlig symbol för ”Heil Hitler”). Spelaren har i uppgift att sanera byggnader som har blivit översållade av våldsamma tecknade figurer. Om man utgår från det korta filmklipp som i dagarna lades ut på speltjänsten Steam tycks i synnerhet en mardrömsförvrängd upplaga av Musse Pigg – som dreglar blod och svart gegga – skapa huvudbry för spelaren. Att få avlossa en hagelsalva rätt i plytet på Disneys mest ikoniska skapelse tycks i skrivande stund vara spelets främsta säljargument.

Flera filmer och spel tillkännagavs i tät följd. De flesta med ett våldsamt och makabert innehåll. ”Mickey’s mouse trap” är en slasherfilm – planerad premiär 2024 – där en galning iförd Musse-mask slaktar hormonsprudlande ungdomar på ett nöjesfält. Tankarna går till när Nalle Puh gick bärsärk med murbruksslägga i splatterfilmen ”Winnie the pooh: blood and honey” från i fjol.

ANNONS

Det verkar så att säga finnas ett uppdämt behov av att dra ner Musse, ett minst sagt världsberömt varumärke som dessutom är en sinnebild för ett slags gammaldags amerikanskt helylle, i smutsen. Ett slags ”det bortträngdas återkomst” från den sida av kulturen som har motats undan av Disneys globala monopol? Kanske. Jag själv ser fram emot att ljus sprids över alla sedimentära avvikelser som har legat och puttrat i det fördolda. Musse som pervers knivmördare? Ärligt talat funkar det rätt bra med den förvånansvärt våldsamma och snuskiga ”Steamboat Willie”. Musse plågar till exempel en katt genom att, i en masturbatorisk rörelse, dra i dess svans. Det är inte en slump att Benito Mussolini ibland kallas för Musse.

Samtidigt laddar Disneys jurister kanonerna. Kanske därför nyårsnatten luktar krut?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Spelens framtid finns i pixlarna

LÄS MER:Frihet även för Nalle Puhs kompis Tiger

LÄS MER:Musse i skräckspel sedan upphovsrätt upphört

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS