SMS:et från Myndigheten för samhällsskydd och bevakning, MSB, och Folkhälsomyndigheten, FoHm, med uppmaning om att följa de skärpta råden gällande covid-19 har väckt mycket kritik.
SMS:et från Myndigheten för samhällsskydd och bevakning, MSB, och Folkhälsomyndigheten, FoHm, med uppmaning om att följa de skärpta råden gällande covid-19 har väckt mycket kritik. Bild: Jessica Gow

Ni har fel – därför är sms:et bra

Om du inte blev förvånad av dagens budskap från myndigheterna när det plingade till i mobilen så var det inte riktat till dig. Syftet har ändå lyckats – nu pratar alla om det.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

22 miljoner sms har skickats ut till Sverige idag. Med ett tydligt och enkelt budskap. Du tycker det känns platt? Ja, men då har du inte förstått syftet. Det är inte du som kan allt om Sveriges restriktioner som sms:et ska nå, utan de som aldrig annars nås av krisinformation.

Sverige har ett extremt fragmenterat medielandskap just nu. Istället för en enda stor lägereld, har varje person sin egen mediekälla. Sitt eget informationsflöde, sin egen favoritkanal. När regeringen håller presskonferens gör de det numera på Facebook och Instagram, liksom i tv – men inget av det räcker. Inget av det når ut till Sverige, alltså alla svenskar.

ANNONS

Målet är inte att ge all information, men att få folk att prata om det.

Det är därför det idag skickas ut 22 miljoner sms. Alla svenskar med ett mobilnummer ska nås av det extremt allvarliga läge Sverige är i och att nya nationella restriktioner nu börjar gälla. Eller “nya”. För dig som läser den här texten är restriktionerna antagligen inte särskilt nya. Du har följt med. Du vet att det är samma som innan, men istället för att gälla regionalt gäller de från och med idag nationellt. Och viktigast: Är detta gamla nyheter för dig, är du inte målgruppen.

Det har funnits kritik mot att budskapet är för kort. Men då har man inte förstått att sms fortfarande behöver begränsa sig till 160 tecken. Det är 1 sms till 22 miljoner nummer som ska skickas, inte flera. Det har funnits kritik mot att det saknar länk. Men om det är något vi försökt hamra in hos svenska medborgare så är det väl att vi inte ska klicka på länkar från okända avsändare.

Nej, det är en rimlig text som myndigheten författat. Koncist med hänvisning till var man kan läsa mer.

Målet är inte att ge all information, men att få folk att prata om det. Folk som tycker det är ny information, som frågar sin omgivning om det. Som börjar diskutera det, som söker efter mer information.

ANNONS

Så innan du köper några PR-experters kritik om att sms-budskapet är dåligt, beakta vad som hänt: Nu pratar alla om det.

Läs mer av Emanuel Karlsten:

LÄS MER:Svenska nyheter-sången är det bästa SVT gjort för debatten

LÄS MER:Äntligen behöver inte bara kulturen ta smällen

LÄS MER:”Mjuta” måste bli årets nyord

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS