Socialminister Lena Hallengren (S)  och kulturminister Amanda Lind (MP ) håller en digital pressträff i Rosenbad. Regeringen föreslår en tillfällig pandemilag.
Socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP ) håller en digital pressträff i Rosenbad. Regeringen föreslår en tillfällig pandemilag. Bild: Jessica Gow/TT

Äntligen behöver inte bara kulturen ta smällen

Nya pandemilagen öppnar upp för jämnare restriktioner. En sista chans till överlevnad för en kultursektor som håller på att strypas ihjäl. Det menar Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Äntligen kommer lagen som gör upp den fruktansvärda orättvisa kultursektorn utsatts för. För när Sverige genomlidit en historisk kris är det kulturen som fått ta smällen. Inte för att de smittar mest, utan för att de varit det enda regeringen har kunnat kontrollera.

Det har egentligen varit en obegriplig situation. Alla har sett det, alla har reagerat på det. Biografer, teatrar och konsertlokaler har tvingats stå tomma, medan köpcenter kunnat vara fullpackade med folk. Black friday har kunnat pågå som vanligt med vädjande från statsministern som enda åtgärd. Först ett år efter pandemins intåg ser Sverige nu ut att få en pandemilag. Om den nu klubbas igenom. Men gör den det kan regeringen, från den 15 mars, med lagens makt skingra trängsel i kollektivtrafik, handel och festlokaler. Varför det tagit så lång tid? För att det är grundlagsvidrigt.

ANNONS

En sista chans till överlevnad för en kultursektor som håller på att strypas ihjäl.

Att stänga ned medborgares tillgång till allmänna platser är långtgående och inskränkande åtgärder. Samtidigt kan det vara livsviktigt. Det är därför regeringen har inventerat varje lagparagraf för att hitta något sätt att ändå göra det. Man har skapat en ny lag som reglerat restauranger, men i övrigt hittat vägar fram genom ordningslagen, alkohollagen och smittskyddslagen. Genom dessa har man kunnat stoppa alkoholservering efter 22 och begränsa allmänna sammankomster.

Men “allmänna sammankomster” är i princip bara kultur: Musik, teater, sport och religion. Lagen har varit så specifik att åtta-personers-regeln har gällt för religiösa begravningsceremonier, men inte borgerliga. Alltså: Har man begravt någon i Svenska kyrkan utan att prata om Gud (det kan man), har lagen tillåtit fler än åtta personer. Det är både skrattretande och orimligt. Lika orimligt som det är att just kultursektorn har fått bära den tyngsta bördan.

I den vetenskapliga tidskriften Nature publicerades i veckan en studie som visar vilka de viktigaste knytpunkterna för smittspridning är. Restauranger med bordsservering ligger överlägset först. Sedan gym, caféer och hotell. Först därefter kommer till exempel “religiösa organisationer”. Bara snäppet ovanför livsmedelsbutiker.

Många andra butiker ligger i botten, men rimligtvis handlar detta om hur trångt det vanligtvis är. Och hur väl butiker efterföljer allmänna råd. Men butiker har i alla fall fått chansen att visa att man tar ansvar. Den chansen har inte kulturen fått. Eftersom kulturen har varit regeringens enda verktyg.

ANNONS

Nu får Sverige fler verktyg. Hoppet är att det kan leda till jämnare restriktioner. Och en sista chans till överlevnad för en kultursektor som håller på att strypas ihjäl.

Läs mer av Emanuel Karlsten:

LÄS MER:Amazons miss visar hur extremt lite Sverige betyder

LÄS MER:”Mjuta” måste bli årets nyord

LÄS MER:Svenska nyheter-sången är det bästa SVT gjort för debatten

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS