Maja Alskog Bredberg reste till södra Spanien och fördjupade sig i det fruktansvärda sätt  tomaterna vi äter har odlats på. Tyvärr är dokumentären som släppts för att marknadsföra hennes bok banal, tycker Carl Reinholdtzon Belfrage.
Maja Alskog Bredberg reste till södra Spanien och fördjupade sig i det fruktansvärda sätt tomaterna vi äter har odlats på. Tyvärr är dokumentären som släppts för att marknadsföra hennes bok banal, tycker Carl Reinholdtzon Belfrage. Bild: Märta Thisner

Carl Reinholdtzon Belfrage: Matkulturen är sönderfrätt av cynism

Vi förgiftas långsamt av maten vi äter, det borde debatteras varje dag. Men dokumentären om hur reklamtjejen Maja Alskog Bredberg fördjupar sig i den fruktansvärda matindustrin är banal, skriver Carl Reinholdtzon Belfrage.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det finns inget område där jag tycker mer synd om den moderna människan än när det kommer till mat. Matkulturen är så sönderfrätt av cynism, PR och marknadskrafter att det som slutligen når våra munnar är, i bästa fall, mediokert och i många fall giftigt. Något som kunde vara njutbart och förgylla våra liv har offrats till fullständig kommers. Alla är vi brickor i matindustrins spel.

Jag skrev för några månader sedan om köpta kockar som för pengar marknadsför vad som helst industrin ställer framför dem. Nämn en kock som inte sålt sig? Och matjournalistiken är ett lika stort skämt som den senaste debatten om krogrecensioner som rasade för några veckor sedan. Och politiker satsar miljarder i luftprojekt som ”Matlandet Sverige” som mynnar ut i ingenting alls.

ANNONS

Om du inte har väldigt mycket pengar och väldigt mycket tid är du utlämnad till vad som erbjuds i våra större matbutiker vilket leder oss tillbaka till nyckelord som mediokert och giftigt. Och detta gäller basvaror som vi alla är beroende av för vår överlevnad. Vi kan inte välja bort det. Bevisen för denna katastrof är många och poppar upp lite då och då. I dag, exempelvis, släpps den sista delen av minidokumentären ”I tomaternas skugga” på Spotify som ett led i att marknadsföra Maja Alskog Bredbergs kommande bok ”Till växten: En kärlekshistoria”.

Vad som framkommer är en mardröm om du är intresserad av frisk och hälsosam mat

Dokumentärens premiss är lika rörande som naiv: en innerstadstjej med bakgrund inom media och PR börjar på den, i hennes värld, attraktiva reklambyrån Forsman&Bodenfors. Av någon outgrundlig anledning tror sig Maja Alskog Bredberg på fullt allvar kunna förändra världen till det bättre via sitt reklamjobb. Hon tror sig, och jag hör verkligen ingen ironi i rösten, kunna ”pusha” varumärken hon sätts att marknadsföra till den ”goda” sidan. Alltså till att exempelvis bli mer miljömedvetna. Efter några år på den stora reklambyrån blir hon…(trumvirvel)…besviken. Hon upptäcker att världen hon befinner sig i bara är intresserad av att…(trumvirvel)…tjäna pengar.

För att göra en lång historia kort så gör Maja Alskog Bredberg Stockholmsresan och flyttar ut i spenaten. Här köper hon ett torp för sina reklampengar och skolar om sig till trädgårdsmästare. Men i stället för att (bara) börja instagramma bilder på morötter och pinnar hon hittar i skogen, så börjar hon skriva och på ett djupare plan sätta sig in i den cyniska mat- och jordbruksindustrin.

ANNONS

Hennes intresse leder henne till Almería i södra Spanien där de flesta av de tomater som landar i Sverige drivs fram på ett fruktansvärt sätt. Vad som framkommer är en mardröm om du är intresserad av frisk och hälsosam mat. Dokumentären är tyvärr rätt banal och inget större journalistiskt arbete (allting är i stort sett referenser till tidigare avslöjanden från stora internationella nyhetsorganisationer som BBC och ett eget försök att konfrontera stora aktörer som Ica, Coop och Axfood faller helt platt). Men ämnet är ändå något som borde lyftas och debatteras varje dag, då vi alla långsamt förgiftas, fysiskt likväl som moraliskt, av det mest basala av allt – mat.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Det är dags för kockarna att återvända till köket

LÄS MER:Det är en skam att 90-talets mediemän blivit woke

LÄS MER:Låt Eagles och Steely Dan rädda Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS