Hynek Pallas: Liberalerna legitimerar den växande rasismen

Carl B Hamiltons uttalande om att den absoluta gränsen för kränkande uttalanden går vid judar visar vilken farlig utveckling vi befinner oss i. Det skriver Hynek Pallas som kopplar ihop händelsen med ett växande amerikanskt fenomen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I våras skrev författaren Dara Horn en uppgiven artikel om utvecklingen i amerikansk Förintelseundervisning (The Atlantic 3/4/23). Horn menade att allt fler skyggar för att utbilda om antisemitism, och att Förintelsen därför blir en plötslig ondska utan rötter.

Kritiken är inte ny. När filmen ”Schindler’s list” hade premiär för 30 år sedan menade Imre Kertész att den framställde Förintelsen som främmande för den mänskliga naturen. Nobelpristagaren menade att vi tvärtom måste förstå sambandet mellan vår civilisation och Förintelsens möjlighet.

Det här resonemanget har kommit för mig flera gånger denna sommar – när samtidens obehagliga tongångar om muslimer har nått orkanstyrka. Särskilt efter det att Richard Jomshof, toppnamn i Sverigedemokraterna och ordförande i riksdagens justitieutskott, avfyrat vidriga tweets om islam.

ANNONS

Alla har rätt till sin åsikt om religioner. Men att politiker i en sådan position och med tungt ansvar för Sverige sprider hat som drabbar en stor grupp svenskar är måhända mindre lämpligt.

Konsekvenserna av den allt råare tonen har inte låtit vänta på sig. I sociala medier ser jag numera bildade herrar ur kulturvärlden, som till vardags hälsar så artigt när vi ses på ICA, tugga fragda över muselmanerna. ”Vad har de egentligen bidragit med i världen?”

Hamilton åskådliggör perfekt den farliga utveckling vi befinner oss i, där etablerade partier legitimerar växande rasism.

Den verkliga skandalen är de som har berett denna väg. Det är ingen nyhet att islam är SD:s allra rödaste skynke. Den europeiska ytterhögern skiftade för decennier sedan från öppen antisemitism – en omöjlighet för den som ville in i finrummen – till att utmåla muslimer som det yttersta hotet. Jomshof twittrade 2017 en bild på islam som en trojansk häst i väst.

Den svenska höger som lutade sin regering mot SD 2022 sa därmed till svenska folket att hat mot muslimer är okej. Och sedan dess har jag undrat vad det kommer att innebära för vår förståelse av rasism.

Dara Horn lägger ansvaret på den politiska utvecklingen i dagens USA, där delstater förbjuder undervisning om rasism som får vita barn att känna skuld. Och utan att förklara rasism försvinner också förståelsen av antisemitism.

ANNONS

Jag tror det är en tidsfråga innan liknande krav på undervisning om rasism dyker upp från SD:s håll.

Horns artikel och Kertész ord slog därför i tankarna med full kraft när Liberalernas Carl B. Hamilton förklarade varför han ställer sig bakom partiets beslut att inte rösta bort Jomshof från justitieutskottet. Men att hans ”absoluta gräns” går vid om SD börjar uttala sig på samma sätt om judar. (För säkerhets skull, så modern svensk Liberal han är, tillägger Hamilton ”tror” om den gränsen).

Hamilton åskådliggör perfekt den farliga utveckling vi befinner oss i, där etablerade partier legitimerar växande rasism. Han skriver till TV4 att ”L kan inte leva med rasistiska uttalanden”.

Vad betyder det när man har sytt ihop ett avtal med SD? Det krävs en särbegåvad fiskmås för att missa den rasistiska retorik partiet levererar. Efter valet gjorde Svenska kommittén mot antisemitism ett undantag från att uttala sig om enskilda partier och varnade för att det med SD i regeringsunderlaget finns en risk för att ”det uppstår ett klimat där många människor som har rasistiska attityder känner en större frihet att säga saker och möjligen också agera våldsamt mot minoriteter” (SVT 14/9/22).

Men i stället för att faktiskt agera på sådant – på vad man ”inte kan leva med” – så drar Hamilton nu till med ännu en ny magisk gräns för Liberalerna.

ANNONS

Vad Hamilton vill att vi ska höra – att L inte kommer att acceptera att ett parti med rötterna i nazismen börjar Förintelseförneka och sprida antisemitism (igen) – ljuder i stället av den verklighetsfrånvända tondövhet som har blivit L:s sorgliga signum sedan de helt kastade liberala värderingar överbord.

Ni kanske minns dem – de som utgör gränsen i en civilisation som bär på potentialen att låta rasismen växa sig så illa att den leder till katastrof.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Att införa hädelselagar vore ett oförlåtligt svek

LÄS MER:I vår tid förvandlas Förintelsen till lek-tv

LÄS MER:Svart Kleopatra efter hundra år av vittvätt av historien

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS