Per Klingberg: Låt offentligheten slippa krav om att vara ”skojiga”

Allt fler samhälls- och kulturbärande institutioner har i det tysta internaliserat kravet att kunna skoja till det, för att legitimera sin fortsatta existens. Låt inte debatten om offentlighetens jippofiering stanna vid Högsbo biblioteks Instagraminlägg om Lena Andersson, skriver Per Klingberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Justitieombudsmannen kritiserar Kulturnämnden i Göteborg. Högsbo bibliotek lade förra året ut ett inlägg på Instagram om att Lena Anderssons böcker hade gallrats ut och fanns för avhämtning.

Bibliotekschefen beskrev det som ”en humoristisk blinkning” till den då pågående och hetsiga debatt som följde när Andersson i en krönika i SvD ifrågasatte verklighetsbeskrivningen av ett Sverige där fattiga barn inte kan äta sig mätta.

JO:s kritik var väntad. Så vitt jag kan bedöma var det också rätt beslut. Lena Andersson har gott om beundrare. Jag är inte en av dem. När hon i sin krönika gick till storms mot den samtida samhällsdebattens ”brist på precision och ärligt uppsåt” var min spontana och ärliga tanke att det lät som en rätt god karakteristik av hennes eget skriftställarskap.

ANNONS

Den lilla snärten hör definitivt till vad en författare med anspråk på att vara public intellectual får finna sig i. Det får kanske räcka så den här gången.

En viktigare och mer principiell poäng är denna: offentligheten är inte ett kuddrum, det är en plats där argument ska prövas i öppen och ärlig debatt. Och den behöver sina motsträviga och irriterande konträrer för att fungera. Oavsett hur mycket de får ditt blod att koka så artikulerar de garanterat något som andra människor där ute också tycker och som du följaktligen måste kunna förhålla dig till.

Misstanken att bibliotek skulle gallra ut misshagliga författares böcker, ett beslut som slår direkt mot en privatekonomi som ofta är nog så prekär redan från första början, är både förlamande för en fungerande samtalskultur och ett brott mot själva kärnan i vad ett bibliotek bör vara. Men i ärlighetens namn: det här vet ni ju redan och det här har ni redan läst i spalterna till leda de senaste åren. Alla tycks nu vara överens om att inlägget var förtroendeskadligt. Gott så.

En torrbolls knastertorra paragrafrytteri? Mycket möjligt.

Frågan är om risken inte är att en enskild aktör nu får schavottera för vad som snarast ser ut som ett systemfel. Jag kan rimligen inte vara ensam om att ha noterat hur en ambulerande jippofiering av offentligheten ägt rum de senaste åren. Allt fler samhälls- och kulturbärande institutioner tycks i det tysta ha internaliserat kravet att kunna skoja till det (och därmed legitimera sin fortsatta existens).

ANNONS

Belöningen för den som lyckas göra det med lätt hand är uppenbar. För samtidigt som Högsbo bibliotek fått löpa medialt gatlopp för sitt Instagram-inlägg har Degerfors bibliotek höjts till skyarna lite varstans för sina sitcom-artade sketcher på samma plattform.

Jag har själv gillande nämnt Livrustkammarens lekfulla memes som ett ovanligt lyckat exempel på hur kulturinstitutioner kan arbeta med sociala medier. Ja, någon på Högsbo bibliotek må ha trampat i klaveret men det är ju inte som att det har saknats incitament till att flamsa till det.

Om hela den här historien ska mynna ut i något mer än skadeglada ”där fick dom”-utrop behöver nivån på debatten höjas ett snäpp. Då skulle det fortsatta samtalet med fördel få handla om vad olika institutioner och yrkesämbeten fyller för specifika funktioner i offentligheten.

Det bör naturligtvis inte att vara förbjudet att använda sociala medier och ett lättsamt tilltal för att sprida information om kärnverksamheten – men förmågan att våga dra i handbromsen när skojet riskerar att innebära förtroendeskada måste värderas lika högt som att ”våga tänka utanför boxen”.

En torrbolls knastertorra paragrafrytteri? Mycket möjligt. Men på sikt vore det nog bra om vi alla lite till mans vande oss vid att kunna läsa sådana texter igen.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:JO kritisk till ”utgallringen” av Lena Anderssons böcker på Högsbo bibliotek

LÄS MER:JO granskar Högsbo bibliotek efter Lena Andersson-storm

LÄS MER:Förläggaren Jonas Axelsson: Tjänstefel av Högsbo bibliotek

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS