Författaren Lena Andersson skapade starka reaktioner med sin krönika om att svenska barnfamiljers matvanor och ekonomi.
Författaren Lena Andersson skapade starka reaktioner med sin krönika om att svenska barnfamiljers matvanor och ekonomi. Bild: Filip Erlind

JO kritisk till ”utgallringen” av Lena Anderssons böcker på Högsbo bibliotek

Högsbo bibliotek plockade upp debatten efter Lena Anderssons ”gröt-krönika” om inflationen och svenska familjers matvanor.
I ett inlägg på Instagram försökte man skoja om att författarens böcker gallrats ut i protest.
JO, Justitieombudsmannen, är inte road.

ANNONS

Det var i maj 2023 som Högsbo bibliotek, i svallvågorna efter debatten kring Lena Andersson krönika om matvanor och inflation, publicerade ett inlägg på Instagram där man skrev:

”Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker” syntes en bild på fyra utgallrade böcker – alla skrivna av författaren Lena Andersson.

– Det är självklart ingen politisk markering från vår sida och det är väldigt olyckligt om det skulle uppfattas som en sådan, sade Grethe Österberg, enhetschef för biblioteken i Askim, Högsbo och Södra skärgården till GP och menade att inlägget skulle uppfattas som ”en blinkning”.

ANNONS

– Biblioteket vill gärna vara en del av samhällsdebatten och det öppnar vi upp för med vårt inlägg på Instagram.

Uppfyllde inte krav på saklighet och opartiskhet

Kulturnämnden har sagt att man ”ser allvarligt på händelsen, som samtidigt betraktas som ”en avvikelse från rutinerna”. En privatperson anmälde biblioteket till JO. Som alltså nu satt ned foten, enligt nyhetsbyrån Siren.

JO skriver i sitt beslut att ”informationen som inlägget förmedlade inte korrekt och det riskerade att uppfattas som att biblioteket gallrade böckerna på grund av de åsikter författaren gett uttryck för. Publiceringen av inlägget uppfyllde därför inte regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet.

JO vill också att bibliotekens deltagande på sociala medier ska styras upp ”och framhåller behovet av en ordning som minimerar risken för obetänksamma eller förhastade inlägg”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS