Ivar Arpi och Alice Teodorescus agerande hedrar dem

Bulletin-profilerna gör motstånd när ägarna vill göra tidningen till propagandacentral. Ett bevis för att åsiktsdrivna och resursstarka medier som liknar Fox news fortfarande inte har lätt att etablera sig i Sverige, menar Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Bulletin skulle bli Sveriges nya högerpolitiska tidningssajt, men nu råder öppet krig mellan tidningens ägare och redaktion, något branschtidningen Journalisten först avslöjade. Jag tänker på Alice Teodorescu, Ivar Arpi och Paulina Neuding. Inte bara för att jag tycker synd om dem för att de lämnat fasta anställningar för detta kaos – utan allra mest för att deras agerande hedrar dem. De är beviset för att en motsvarighet till Fox news kommer att ha svårt att få till i Sverige – så länge journalistiska grundprinciper respekteras.

LÄS MER:Bulletin plagierade nyhetsartiklar

Konflikten är inte lätt att återge, men i korthet handlar det om att Bulletins ägare, bland annat riskkapitalister, miljardärer och den invandringskritiska debattören Tino Sanandaji, hamnat i konflikt med redaktionen. Det började med att ägare och vd, Pontus Tholin, rundade ansvarig utgivare och publicerade en egen krönika på Bulletin. Rimligt, kan tyckas, om man inte är insatt i den svenska publicistiska traditionen och systemet. Paulina Neuding var ansvarig utgivare och därmed också juridiskt ansvarig för allt som publiceras på sajten, oavsett vem som skrivit det. När hon såg krönikan tog hon bort den. Ägarna blev rasande, försökte tvinga tillbaka texten, men Neuding stod fast. Sen var hon inte chefredaktör längre. Sedan dess har hon varit tyst – och verksamheten fortsatt med polerad yta.

ANNONS

LÄS MER:Fin tanke – men hur ska Bulletin tjäna pengar?

Men allt mer har krackelerat: Ett 20-tal artiklar har visat sig vara plagiat och nu avslöjar alltså tidningen Journalisten att ledningen fortsatt att både försöka påverka redaktionen och i interna möten skrikit på tidningens anställda. När Alice Teodorescu under ett videomöte försökt påtala bristerna stängde ledningen av hennes mikrofon, gång på gång när hon pratade – inför redaktionen. Ledningen hade fått nog av hennes röst, nog av hennes version.

Journalistiska medier är inte som vilka företag som helst – men internet har skapat illusionen av att det nu är enkelt för vem som helst att dra igång ett sådant. Flera riksdagspartier har redan egna mediekanaler där man kablar ut politiska propaganda i journalistisk dräkt. Det är okej – så länge man inte kallar det journalistik.

Men det är här konflikten hos Bulletin uppstår.

När näringslivsprofilerna ville skapa en svensk högertidning, gjorde de – uppenbarligen! – det med tron att de själva också kunde styra innehållet. Skriva vad de vill, ställa vilka krav de vill. De äger ju tidningen! Men här skiljer sig journalistik från annat. Journalistik blir journalistik först när det kan stå fritt från andra intressen. I denna tidning, GP, har till exempel ägarna bara några få områden där de har inflytande på innehållet: tillsättandet av en chefredaktör, politiskt riktning på ledarsidan och ofta även tillsättandet av dess redaktör. När det är gjort är det ansvarig utgivare som står för journalistikens innehåll och styrning.

ANNONS

I länder där denna tradition och kultur är svagare, finns mediehus som mer är propagandacentraler. Fox news är en sådan. Grundaren Roger Ailes hade redan från början en tydlig idé att skapa nyheter för republikaner. Och ägaren Rupert Murdoch använder både den kanalen och andra medier han äger för att driva sina egna intressen. Det har fungerat för att den journalistiska kulturen och integriteten inte varit lika stark. Det har många gånger inneburit skev journalistik och enorma arbetsmiljöproblem för journalister.

Det var detta Bulletin såg ut att vara testbädd för. Och det var förruttnelsen tidningens profilerade journalister satte stopp för. “Jag kommer som chefredaktör aldrig acceptera påtryckningar för vad som ska publiceras i tidningen", sa tidningens nytillsatte chefredaktör Ivar Arpi. Vilket fått Bulletins ägare att leta efter en ny chefredaktör.

Om de lyckas byta chefredaktören till någon som är villig att böja sig för ledningen, kan Bulletin säkert bli ett framgångsrikt företag. Men det de producerar kommer att ha svårt att någonsin igen kallas för journalistik .

Läs mer av Emanuel Karlsten:

LÄS MER:Därför kommer Trump aldrig lyckas starta en egen plattform

LÄS MER:Behövs verkligen tusentals nyheter i veckan?

LÄS MER:Det här är början på ett krig om makt och pengar

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS