Jayne Svenungsson håller sitt inträdestal över föregångaren Torgny Lindgren vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm, december 2017.
Jayne Svenungsson håller sitt inträdestal över föregångaren Torgny Lindgren vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm, december 2017. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ironiskt att ännu en kvinna lämnar Akademien

GP:s Victoria Greve kommenterar Jayne Svenungssons avhopp från Svenska Akademien.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I en intervju med TT i september förra året kallade teologen Jayne Svenungsson utnämningen till Akademiledamot "det finaste uppdrag man kan få som humanistisk tänkare".

LÄS MER:Jayne Svenungsson lämnar Akademien

Nu lämnar hon Svenska Akademien efter nogsamt övervägande, och av en rad skäl, som hon skriver i ett kortfattat pressmeddelande.

Det blev nog inte som hon tänkte sig.

När Jayne Svenungsson för mindre än ett år sedan höll sitt inträdestal över föregångaren Torgny Lindgren ledsagades hon till högtidssammankomsten av den då ständiga sekreteraren Sara Danius. Det var första gången en kvinnlig professor ledsagade en annan kvinnlig professor i Akademisammanhang. Ett historiskt tillfälle. Men i dag har samtliga de kvinnliga ledamöter hon sällade sig till den där decemberkvällen utom en – poeten Kristina Lugn –valt, eller tvingats, att lämna sina stolar.

ANNONS

LÄS MER:Lista: Vem är vem i Akademien?

En man i Akademiens närhet är dömd för våldtäkt. Institutionens kris beror i grunden på den valhänta hanteringen av det fallet och av underlåtenheten att reda ut de anklagelser som riktats mot honom i decennier. Det är ironiskt att det är just kvinnor som offras eller får gå i kölvattnet av det.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS