Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien.
Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Jayne Svenungsson lämnar Akademien

Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien. Hon har suttit på stol nummer nio i ett drygt år.

ANNONS
|

På onsdagen meddelade professor Jayne Svenungsson via ett pressmeddelande att hon lämnar Svenska Akademien efter enbart ett drygt år på posten.

"Att jag lämnar vid just denna tidpunkt beror på att jag först velat försäkra mig om Akademiens fortlevnad och framtid genom att avlägga min röst vid de nyligen genomförda invalen." skriver hon i meddelandet.

Hon skriver att det är en rad skäl som har föranlett hennes beslut men går inte vidare in på vilka dessa är. Hon påpekar att hon nu på heltid kommer att ägna sig åt sitt arbete vid Lunds Universitet, där hon är professor i systematisk teologi.

ANNONS

Jayne Svenungsson skickar även med en kommentar om Svenska Akademins framtid.

"Det är min ärliga och djupa förhoppning att Akademien åter kan bli vad den varit, en ovärderlig institution i det svenska kulturlivet."

Enligt pressmeddelandet är Svenska Akademin underrättad sedan en tid tillbaka.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har bekräftat uppgiften för TT.

LÄS MER:Lista: Vem är vem i Akademien?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS