Elisabet Lann är kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborgs stad.
Elisabet Lann är kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborgs stad. Bild: Carolin Freiholtz

Elisabet Lann: Granska partiledare, men inte utifrån vantolkningar

I GP 18/4 anklagar Roland Poirier Martinsson Ebba Busch för att vara en slug politiker. Partiledare ska granskas utifrån vad de lovar och levererar. Men inte utifrån misstänksamhet som bygger på förlegade föreställningar om kvinnlig list, skriver Elisabet Lann (KD) i sin replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I begynnelsen var kvinnan listig. Sedan dess har ingenting hänt. Roland Poirier Martinsson låter publicera en hel spalt på temat med rubriken ”Litar KD:s medlemmar på att Ebba Busch är en av dem?” (GP 18/4). Med utgångspunkt i partiledarens senaste tal undrar han om Kristdemokraterna fortfarande är den varma gemenskapen som drivs av medkänsla eller var talet bara ett taktiskt drag av Ebba Busch, ”den sluga politikern”.

Mönstret går att spåra långt bakåt. Redan i Gamla testamentet var det Eva, den första kvinnan, som övertalade Adam att äta av den förbjudna frukten och Delila som genom list lyckades sätta saxen i Simsons hår. I de klassiska sagorna finns det inte en styvmor som vill sin älskades barn väl. De är självupptagna och listiga.

ANNONS

Detta är inte första gången Ebba Busch anklagats för att med baktankar söka sig tillbaka till de mjuka frågorna. För många politiska tyckare tycks den kristdemokratiska linjen väcka förvirring och misstänksamhet. Som om det måste vara antingen mjukt eller hårt – allt annat vore falskt, strategisk list.

Den som orkar läsa de tal som framförts av Busch under åren som partiledare har inte svårt att se den kristdemokratiska grunden: de mjuka frågorna i centrum men en insikt om att de ibland måste försvaras med hårda tag. Trots den påtagligt stabila riktningen tycks överraskningen hos kommentatorerna vara lika stor varje gång.

I april 2016 står i DN att de traditionella hjärtefrågorna åter var i fokus. I juli 2017 konstateras i SVT att Busch söker sig tillbaka till rötterna – till partiets gamla hjärtefrågor. I november 2021 hävdas i tidningen Dagen att Busch insett att det är trångt i ”hård höger-hörnan” och nu, återigen, att ”Mjukis-Ebba” gjorde entré på KD-dagarna. Hur många gånger kan man under åtta år vända tillbaka? Är inte analyserna snarare ett kvitto på en tämligen rak kurs?

Partiledare ska granskas noga! Utifrån vad de säger, lovar och levererar. Men inte utifrån vantolkningar och misstänksamhet som bygger på en förlegad föreställning om kvinnlig list.

ANNONS

Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborgs stad

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Litar KD:s medlemmar på att Ebba Busch är en av dem?

LÄS MER:Sociala mediers idioti har blivit mainstream

LÄS MER:Krav på Stronger att dumpa Margaux Dietz

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS