Göteborg bör ta emot fler flyende fristadsförfattare

Afghanistan och Belarus brinner – vi borde ta vårt ansvar för de hotade författarna och journalisterna, menar GP:s Sanna Samuelsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Göteborg är en av de svenska städer som har ett fristadsprogram för författare, i samarbete med den internationella organisationen Icorn. Faktum är att vår stad var först i Sverige, redan 1995 initierades projektet. Den mest kända författaren som fått fristad här är nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, som bodde och verkade i Göteborg mellan 2006 och 2008, och då bland annat skrev krönikor för GP Kultur.

Det är en klassisk win-win-situation – om man ska vara lite cynisk – man får hit kreativa individer och gör en god sak för hotade författare. Just nu är det journalisterna och författarna Ahmad Azzam från Syrien och Ghirmay Yohannes från Eritrea som är här. I helgen deltar de till exempel i ett samtal med Ann Ighe på Kulturkalaset.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Ett år i Belarus – Röster inifrån en folkresning”, red: Ida Börjel och Mikael Nydahl

Det är dags att välkomna hit fler av våra belarusiska och afghanska författarsystrar och bröder.

Varför inte utöka programmet och ta emot fler författare, nu när Göteborg har ansökt om att bli Unesco:s litteraturstad, Sveriges första även där? Afghanistan brinner, och i början av veckan avrättade talibanerna poeten och historikern Abdullah Atefi utanför hans hem.

Samtidigt har Författarförbundet larmat om att deras systerförbund i Belarus håller på att stängas ner av staten, i det allt mer repressiva läget efter det senaste årets protester. Många belarusiska författare är redan i exil.

Det är dags att välkomna hit fler av våra belarusiska och afghanska författarsystrar och bröder. Om Göteborg vill vara en litteraturstad värd namnet borde de satsa på insatser som detta, som gör stor skillnad, i stället för PR och arenor. Vi kan göra så mycket mer, och vi har möjlighet att dela med oss av det som ofta tas för givet: Friheten att uttrycka sig och lugnet i att inte behöva bli hotad, mördad eller torterad för det man skriver.

LÄS MER:”Skrivande är författarnas enda vapen i svåra tider”

LÄS MER:Afghanska regissören: Talibanerna kommer förbjuda konst

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS