Konstverket Drömmarnas monument vid Götaplatsen.
Konstverket Drömmarnas monument vid Götaplatsen. Bild: Maria Steen

Kulturdebatt: ”Drömmarnas monument” behövs i Göteborg

“Drömmarnas monument” behövs i staden eftersom det finns krafter som jämför liv och kultur med sopor och skräp. Det skriver konstnären Stefan Karlsson tillsammans med resten av arbetsgruppen för konstverket.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den tyska konstnären Joseph Beuys (1921-1986) myntade begreppet ”Alla är konstnärer”. Beuys begrepp kan översättas till det gemensamma konstverket ”Drömmarnas monument”. Från början var vi fyra konstnärer i konstprojektet, sedan blev vi åtta och nu är vi tjugo. Vi växer för varje dag som går. En folkrörelse är född.

Människor vi inte känner kommer till Götaplatsen med kärlek och lämnar konst, kakor och bidrag till det gemensamma verket. Konst smittar och det här är en pandemi. Kanske för att verket har frihet och är i ständig förändring. Vi försöker inte krampaktigt frysa tiden. “Drömmarnas monument” är en vild organism som växer och lever och kallas konst. Det består bland annat av två husvagnar. En av dessa heter Åke och tjänstgör som kontor för arbetsgruppen. Husvagnen Noa är en ateljé och arbetsplats för våra gästkonstnärer. Vi har bjudit in Göteborgsbaserade konstnärer som veckovis denna sommar arbetar med att skapa ny konst som tillför “Drömmarnas monument” med mer växtkraft. Vi tror på konsten och att den behöver lämna sin exklusiva bubbla för att kliva ut i världen och återigen bli relevant. Riktig konst!

ANNONS

Vårt konstverk behövs mer än någonsin i denna tid som präglas av kulturell nedmontering och rasism.

Nu vill M, L och Kd ta bort verket. Hampus Magnusson (M), andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, kallar det för ett migrantläger (GP 19/6). Det är just sådana elitiska och människofientliga värderingar vi vill ifrågasätta. Ett sådant påstående insinuerar att det numera bara är svenskar med mycket pengar på banken som har rätt att synas i stadens ”finrum”. Oliktänkande är inte välkomna. Vårt konstverk behövs mer än någonsin i denna tid som präglas av kulturell nedmontering och rasism.

Det enorma stöd vi har fått från vanliga människor och hela den göteborgska kulturvärlden gör oss ödmjuka. Vi är tacksamma för att vi fått möjligheten att bygga en magisk dröm, ett gemensamt konstverk mitt på vårt härliga Götaplatsen. “Drömmarnas monument” behövs i staden eftersom det finns krafter som jämför liv och kultur med sopor och skräp. Göteborg nedmonteras sakta till fördel för den illusoriskt rika staden, med allt vad det innebär. Allt spretigt och udda rensas bort.

”Drömmarnas Monument” tar avstamp i det storskaliga konstprojektet “Psykiatrins Monument” (2021) som skapades på Backaplan i Göteborg samt konstprojektet “Får drömmar plats i Göteborg?” (2022-) som syns på olika platser i staden. Verket står i dag på Götaplatsen fram till den 27 augusti, om inget oförutsett inträffar.

ANNONS

Stefan Karlsson, Sebastian Rudolph Jensen, Emelié Sterner, Carl Norén, Adam Ward, August Kroon Andersson

Arbetsgruppen för ”Drömmarnas monument”

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Drömmarnas monument vid Götaplatsen kan vara svartbygge

LÄS MER:Konsthallens chef om kritiken mot Drömmarnas monument

LÄS MER:M, L och KD vill få bort Drömmarnas monument från Götaplatsen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS