Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstverket ”Diva” som föreställer en vulva har placerats i konstparken Usina de arte i nordöstra Brasilien där det tidigare låg ett sockerrörsbruk. På bilden syns ingången till parken. Bild: Wikimedia Commons
Konstverket ”Diva” som föreställer en vulva har placerats i konstparken Usina de arte i nordöstra Brasilien där det tidigare låg ett sockerrörsbruk. På bilden syns ingången till parken. Bild: Wikimedia Commons

Vulva-konst i Brasilien upprör Bolsonaros anhängare

Ett nytt offentligt konstverk i Brasilien väcker känslor. Verket ”Diva” föreställer en vulva på 33 meter. Nu rasar brasilianske presidenten Bolsonaros anhängare mot konstnären Juliana Notari.

Det var på nyårsafton 2020 som brasilianska konstnären Juliana Notaris konstverk avtäcktes i konstparken Usina de arte i nordöstra Brasilien.

Verket, med namnet ”Diva”, tog 11 månader att skapa och är ett handgjort betongstycke som breder ut sig på en gräskulle. Det är 33 meter långt, 16 meter brett, sex meter djupt, och föreställer en vulva som öppnar sig ner inåt jorden.

Och detta menar flera från den konservativa politiska sidan i Brasilien är helt fel. Under de sex dagar som man kunnat ta del av ”Diva” har Juliana Notari fått motta en stor dos kritik och ilska, skriver brittiska The Guardian.

Starka reaktioner på Twitter

Bland annat har Olavo de Carvalho, en av ideologerna bakom Brasiliens president Jair Bolsonaro uttryckt en undran på Twitter om varför det skulle finnas en anledning att tala illa om en 33 meter stor ”fitta” när man kan ”möta den med en kuk”.

Juliana Notari skrev själv på Facebook att hennes skulptur ska ”ifrågasätta relationen mellan naturen och kulturen i vårt fallocentriska och antropocentriska västerländska samhälle”. Man kan säga att det är precis vad som hänt.

Konstnärens inlägg har fått nära 30 000 kommentarer och ännu flera reaktioner. Många är också väldigt positiva till konstverket och har visat sitt stöd i kommentarsfältet till inlägget som innehåller flera bilder på "Diva” ur olika vinklar.

LÄS MER: Det dyraste konstverket som sålts i Göteborg

LÄS MER: Konstverk summerar året med insamlade skrik

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.