Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det ser ut som att den som efter 1 december vill utöva sin religion i en kyrka eller moské inte längre kommer kunna göra det anonymt utan måste visa upp vaccinpass, menar Emanuel Karlsten.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det ser ut som att den som efter 1 december vill utöva sin religion i en kyrka eller moské inte längre kommer kunna göra det anonymt utan måste visa upp vaccinpass, menar Emanuel Karlsten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Emanuel Karlsten: Vaccinpassen hotar vår rätt till rörelsefrihet

Införandet av vaccinpassen som regeringen informerade om i dag kanske är nödvändiga, men det är också en unik inskränkning av våra medborgerliga rättigheter, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LÄS MER: Göteborgs kulturinstitutioner positiva till vaccinpasset

Det vaccinationspass som nu ser ut att införas i Sverige är unika. Vi är världens kanske mest framgångsrika nation när det gäller vaccinering – ett projekt helt byggt på frivillighet. Fram tills nu.

Det som sker är kanske nödvändigt, men är också en unik inskränkning av våra medborgerliga rättigheter.

Det ser ut som att den som efter 1 december vill utöva sin religion i en kyrka eller moské inte längre kommer kunna göra det anonymt. Den behöver visa upp ett bevis på sin identitet och att man är vaccinerad. Det är en extrem och helt unik inskränkning av vår grundlagsfästa rättighet att fritt och tillsammans med andra få utöva vår religion.

Det är det så klart att släcka ned hela samhället också, liksom att förbjuda offentliga sammankomster och demonstrationer – så som tidigare gjorts under pandemin. Det var diskutabelt redan då, men samtidigt ett pris vi betalade som kollektiv. Men det vi nu öppnar för nu är ett samhälle där alla – även vaccinerade – behöver identifiera sig för att tillåtas göra det som är en självklarhet för varje fri och öppen demokrati. Är det ett rimligt pris att betala?

Det vi nu öppnar för nu är ett samhälle där alla – även vaccinerade – behöver identifiera sig för att tillåtas göra det som är en självklarhet för varje fri och öppen demokrati.

LÄS MER: Detta är problemen med kulturens vaccinpass-krav

Regeringen har kommit fram till det och jag säger inte att det är dåligt. Bara att det kommer med ett pris som inte bara handlar om den eventuellt korta tid som vaccinationsbeviset behöver gälla – utan kan få långtgående konsekvenser.

Sverige har en unik historia kring vaccin. Trots att all vaccinering alltid varit frivillig har Sverige en av världens högsta vaccinationstäckningar. Runt 95 procent av alla barn födda efter 1980 är vaccinerade mot mässling, påssjuka och röda hund. Vi har kommit dit genom ett samförstånd och förtroende mellan stat och medborgare.

Jag har tidigare skrivit i GP om att risken är att motståndet radikaliseras när vaccinet inte bara erbjuds, utan med grupptryck indirekt tvingar sig på medborgaren(24/8). Den konspiratoriska får vatten på sin kvarn och plötsligt riskerar vi att öppna upp för en stark skepsis till både stat, myndighet och vaccin.

Regeringens beslut är alltså unikt, men inte nödvändigtvis orimligt. De senaste månaderna har den lilla minoriteten ovaccinerade stått för en majoritet av sjukhusfallen och de positiva testerna. Ett pass kan piska fram de sista procenten att ta vaccinet och göra att vi kanske slipper en ny våg av dödsfall.

Det kan rädda liv i år, men också odla en livslång skepsis mot vaccin – som kan skörda fler liv på sikt.

LÄS MER: FHM:s presskonferenser avslöjade svenskarnas feghet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.