Utkikstornet "Nuet" kan räddas kvar

Det byggdes inför jubileumsåret 2021, men ska rivas ett halvår innan firandet. Nu tas flera politiska initiativ för att se till att konstverket och utkikstornet "Nuet" på Norra Hisingen får stå kvar.
– Det vore olyckligt som tusan om det skulle behöva rivas, säger Anna Sara Perslow (C) ordförande i Park- och miljönämnden.

ANNONS
|

GP kunde i onsdags berätta om konstverket och utkikstornet "Nuet" som byggdes inför jubileumsåret 2021, men nu ska rivas.

Det tillfälliga bygglovet för konstverket som står i naturområdet Hökälla på Norra Hisingen, går ut 1 juli. Stadsdelsnämnden Norra Hisingen är under avveckling och vill därför inte ansöka om förlängt bygglov, eftersom ingen part velat ta över ansvaret för underhåll och skötsel av tornet. Konstnären bakom verket, Jens Thoms Ivarsson, menar i sin tur att det ekonomiska åtagandet rör sig om max 40 000 kronor om året.

"Det känns som resursslöseri"

Miljöpartiet och Vänsterpartiet lägger nu fram ett yrkande inför kommunstyrelsen möte 3 juni om att skjuta till 50 000 kronor till Park- och miljönämnden för skötsel, drift och tillsyn av "Nuet". Finansieringen ska enligt yrkandet ske genom ett nytt generellt statsbidrag.

ANNONS

– Vi tycker att det känns som resursslöseri och vore väldigt tråkigt att riva "Nuet", speciellt ett halvår innan jubileumsåret. Det är en liten kostnad för driften, särskilt i förhållande till vad det skulle kosta att riva tornet, säger Karin Pleijel (MP).

LÄS MER:Utkikstornet "Nuet" byggdes inför jubileumsåret – nu rivs det

Utkikstornet i Hökällan har sedan invigningen hösten 2017 blivit ett attraktivt utflyktsmål.

–Inte minst så här i coronatider vet vi att många kommer att vilja uppsöka parkmiljöer i sin närmiljö, resonerar Karin Pleijel.

Emmyly Bönfors (C) är ledamot i kommunstyrelsen och uttalar sig för alliansens räkning:

– Vi ska försöka lösa den här frågan, men får återkomma kring hur, säger hon till GP.

Socialdemokraterna riktar i sin tur ett yrkande direkt till Park- och naturnämnden.

– I korthet kommer vi att föreslå nämnden att de söker ett nytt tillfälligt bygglov, och sedan tar över driften för tornet, säger Viktor Stenlöf (S) gruppledare i Stadsdelsnämnden Norra Hisingen.

"Viktigt att lösa frågan"

LÄS MER:Tiden rinner ut för Göteborgs nya regnkonstverk

De extra kostnader Park- och naturnämnden då får för driften kan justeras i kommunstyrelsens bokslutsberedning, menar partiet.

"Det är viktigt att denna fråga blir löst så att tornet kan stå kvar under jubileumsåret 2021. Byråkratiska processer får inte förhindra att denna omtyckta och välbesökta utsiktsplats kan bevaras." skriver de i sitt yrkande.

ANNONS

Hans T O Nilsson (S), ledamot i Park- och naturnämnden säger till GP att "det är bara sunt förnuft att behålla de saker som fungerar."

– Vi ska inte behöva ta bort ett utkikstorn tidigare än nödvändigt för att olika politiska organ har svårt att kommunicera med varandra. Jag kan inte tänka mig att något parti går emot det här.

Ökad kostnad för utomhusmiljön

Anna Sara Perslow (C) är ordförande i Park- och naturnämnden. Hon poängterar att det är olyckligt, och ett resultat av dålig planering då "Nuet" byggts inför Jubileumsåret 2021, men inte haft bygglov längre än till juli 2020.

– Vi i alliansen vill definitivt hitta en lösning. Det vore olyckligt om som tusan om tornet skulle behöva rivas, säger hon och fortsätter:

– Nämnden inte är negativ till att behålla tornet, men jag kan inte ge dig tydligare besked än så. Frågan kommer med kort varsel, budgeten är tight redan som den är och det kommer att bli en ökad kostnad för skötsel av stadens utomhusmiljö ändå i sommar eftersom fler kommer att vistas utomhus.

Frågan kommer att behandlas på Park- och naturnämndens nästa möte den 22 juni.

"Nuet"

Vad: ett konstverk som samtidigt är ett utkikstorn, och som blivit ett populärt utflyktsmål. Tornet är skapat av konstnären och skulptören Jens Thoms Ivarsson.

Var: i naturreservatet Hökälla på Norra Hisingen, mellan Backa och Tuve.

Hur: invigdes i augusti 2017 som ett av sju verk i projektet Ny land art. Syftet var att skapa en "grönare, skönare stad" inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Aktuellt: ska rivas i början av juli i år, då bygglovet går ut, eftersom ingen vill stå för driftskostnaden. Verket skapades inför jubileumsåret 2021.

ANNONS