Efter SD och Jimmie Åkessons ”helgseger” börjar en ny tideräkning i svensk historia, skriver Nina Morby.
Efter SD och Jimmie Åkessons ”helgseger” börjar en ny tideräkning i svensk historia, skriver Nina Morby. Bild: Maja Suslin/TT

Nina Morby: Under valnatten blev vi mördarens mamma

Sverigedemokraterna har blivit Sveriges näst största parti. Med deras ”helgseger” börjar en ny tideräkning i svensk historia. GP:s Nina Morby skriver om hur ett annat slags främlingskap ser dagens ljus.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under valnatten vaknar jag med en klump i halsen. Kollar rösträkningen i ett illa genomtänkt beslut, och sumpar alla chanser för en fortsatt skönhetssömn.

I dygnets fjärde timme tar jag i stället upp Ida Lindes roman ”Mördarens mamma”, och finner ett oväntat gehör i berättarjagets tankar. Det är en berättelse om när den man älskar och tror sig känna utan och innan sakta men säkert glider ur en identitet och in i en annan. Man anar att denna nya sida inte är god, men det är först när polisen knackar på dörren och säger ”din son är gripen för mord” som man ser innehållet som fyller konturerna.

ANNONS

Jag vet inte hur det känns att bli en mördares mamma, men jag vet att exakt så här känns det när Sverigedemokraterna blivit vårt andra största parti.

För nej, inte bara sverigedemokrater älskar Sverige. Vi är många som tills alldeles nyligen närt en otrolig kärlek för vårt land, dess öppenhet, möjligheter och tolerans. Den svenska ängsligheten och vemodet. Det som gör att vi ursäktar innehållet i vår lite deppiga matlåda, tycker att det är pinsamt att ha på oss nya skor och som gör att vi rodnar vid minsta beröm. Allt det där som känns så svårförenligt med en aggressiv retorik om att sätta människor på ett återvandringståg mot Kabul.

Kanske för att vi varit för slappa inför normaliseringen, för snabba med att släppa in kylan i värmen.

Men i detta vårt nya Sverige är det lätt att identifiera sig med SD:s uttjatade retorik om främlingskap. Och nej, jag pratar inte främlingskapet vissa hävdar sig drabbas av vid åsynen av hummus i matvarubutiken. Jag pratar om främlingskapet många av oss känner just nu, i ett Sverige post Sverigedemokraternas helgseger. Alienationen som uppstår när Rebecka Fallenkvist, partiets egen tv-profil och kandidat till regionfullmäktige i Stockholm, häver ur sig en uppenbar nazistreferens under valvakan. Det om något är ett främlingskap. En bugg i ett system vi trodde vi hade kontroll över. En anomali bland röda stugor med vita knutar.

ANNONS

Valet 2022 kommer att bli början på vår nya tideräkning, vårt före och efter att polisen knackar på dörren med besked i blicken. Ögonblicket när Sverige gick från ett land till ett annat. Alla frågar: Hur kunde denna utveckling ske? Hur har denna empatiska förskjutning lyckats slå rot i var femte röstberättigad svensk? Kanske för att vi har varit för slappa inför normaliseringen, för snabba med att släppa in kylan i värmen, för nonchalanta inför varningssignalerna. Vi måste prata om deras frågor, hette det. Men i verkligheten var det inte frågorna som anammades. Det var innehållet i en främlingsfientlig politik, språket och synen på andra människor som imiterades, som dammsögs på fula formuleringar och förvandlades till rumsrena pressmeddelanden och valprogram.

Det är så en normaliseringsprocess går till. Det är så en bajsbrun politik kommer in i maktens innersta rum med hjälp av hippa valfilmer på Tiktok. Det är så Sverige blev ett främmande land. Det är så vi andra blev det främmande landets, mördarens, mamma.

Läs mer på GP kultur:

LÄS MER:Det sorgligaste är att ni inte bryr er

LÄS MER:Varje röst på SD är en seger för Putin

LÄS MER:De som lever med gängkrigen röstar inte på SD

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS