Socialdemokraternas Stefan Löfven hälsar på Lisbeth Palme med ett hjärtligt dubbelfattat handslag.  Bild: Henrik Björnsson
Socialdemokraternas Stefan Löfven hälsar på Lisbeth Palme med ett hjärtligt dubbelfattat handslag. Bild: Henrik Björnsson

America Vera-Zavala: Tycker Löfven fortfarande att det är svenskt att ta i hand?

Smittorisken har gjort att vi alla fått tänka om kring hur vi hälsar. Men för bara några år sedan var det inte okej att inte ta i hand, det gjorde till och med statsminister Stefan Löfven klart.
Kanske kommer vi i post-Corona tiden få hälsa som vi vill.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vilken är din alldeles egna speciella Corona-hälsning? En av mina vänner hälsar genom att krama om sig själv två gånger, ibland flera gånger om hen är extra entusiastisk. Jag har sett många män hälsa med armbågarna, det verkar vara något som passar dem. Mina barn möter sina lärare varje morgon med fötterna. En hälsning som känns lite Gangnam-style.

LÄS MER: Våld och sex följer i isolationens spår

Jag har sett fotbollsspelaren Luis Suarez göra en avancerad form av denna hälsning med sin dotter - på Instagram såklart. En del vinkar. Andra gör yogi-hälsningen som egentligen är ett tack - namaste. Den liknar den thailändska hälsningen som de svenska turisterna älskar att göra. Händerna som förs samman framför bröstet. Jag hälsar genom att lägga högra handen på hjärtat och nicka lite lätt med huvudet. Ofta ler jag till rörelsen.

Jag skulle inte säga att det är en muslimsk hälsning men det är många muslimer som hälsar så. Inte minst har hälsningen uppmärksammats i kraftig negativ bemärkelse när handskakningsdebatter rasat. Det har alltid gällt muslimer som sägs vägra anpassa sig till det ”svenska” sättet att hälsa.

LÄS MER: Uppoffringarna vi gör nu får inte vara förgäves

Den första stora handskakningsdebatten kom efter att tjejerna i Halal-TV, ett mycket kontroversiellt TV-program, inte tog Carl Hamilton i hand när de skulle intervjua honom. Han reagerade med ursinne. Andra hängde på. Det blev lynchstämning. Programmet skulle begravas. Mycket likt det som hände åtta år senare då en reporter på TV4 inte klarade av att hälsa på en miljöpartist på något annat sätt än det hon bestämt var det rätta. Politikern skulle nu fördrivas från svensk offentlighet. Allt för en liten hälsning.

En person som aldrig tappade omdömet (och vars råd jag saknar mycket) är Magdalena Ribbing. I en DN-intervju om Halal-TV som ligger på Youtube svarar hon på journalistens tämligen korkade och insinuanta frågor genom att visa att det går alldeles utmärkt att hälsa på andra sätt. Så lägger hon högra handen på hjärtat och ger reportern ett litet leende.

LÄS MER: Uppoffringarna vi gör nu får inte vara förgäves

Sist debatten rasade gick det så långt att självaste statsminister Stefan Löfven, han som nu står i TV var och varannan dag och uppmanar oss att hålla avstånd, inte hälsa, inte kramas, då gick ut och sa: ”I Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen.” Statsministern sa då också (april 2016) att det inte går att ha förtroendeuppdrag i Socialdemokratiska Arbetarepartiet om man inte tar kvinnor i hand.

Jag tycker det är härligt med alla olika sätt att hälsa. När jag var liten (på 1980-talet) sa de allra flesta ursvenskar i byn Fritsla där jag bodde hej. Det var hälsningen: hej!

LÄS MER: Det islamistiska hotet är spöket vi alla ska jaga – på bekostnad av muslimers yttrandefrihet

I de latinamerikanska exilkretsarna där jag delvis hade vuxit upp pussades vi på kinden. När mina bästisar från min första uppväxtort Fisksätra började på den fina samskolan i Saltsjöbaden la de sig till med att skaka hand. Nuförtiden ska alla kramas vilket känn lite konstlat i vårt land där så många egentligen är nöjda med att hålla ett visst avstånd. Kanske kommer vi i post-Corona tiden få hälsa som vi vill.