Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi vill se Ann-Sofie Hermansson fälld för grovt förtal, i andra hand förtal. Detta då hon, enligt Doubakil och Abdullahi, kränkt deras trosbekännelse.
Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi vill se Ann-Sofie Hermansson fälld för grovt förtal, i andra hand förtal. Detta då hon, enligt Doubakil och Abdullahi, kränkt deras trosbekännelse. Bild: Anders Ylander

Det islamistiska hotet är spöket vi alla ska jaga – på bekostnad av muslimers yttrandefrihet

Replik. Ju mer islamofobin ökar desto lättare blir det att avvisa alla kritiker genom att kalla dem islamister. America Vera-Zavala svarar Magnus Sandelin.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Magnus Sandelin misstar min raljanta ton för förakt. För att vara föraktfull krävs det en viss nivå av allvar vilket jag de senaste året totalt tappat inför herrarna jag skriver om i min krönika. Det är svårt att ta dem på allvar. Väldigt ofta så framstår de som om de jagar spöken.

LÄS MER:Jag är på jakt efter vanliga muslimer

Det finns också forskning på detta. I en akademisk artikel (Current Sociology 4/5-12) skriver David Tyrer och Salman Sayyid om problemet, titeln är: "Governing ghosts: Race, incorporeality and difference". Det är inte bara i Sverige fenomenet finns, det finns motsvarigheter i andra länder. De förenas i att de å enda sidan säger att de inte vill peka ut alla muslimer, å andra sidan helt självpåtaget tar på sig rollen att kategorisera och värdera muslimer. Och ju mer islamofobin ökar desto lättare blir det för dem att avvisa alla kritiker med att de är islamister. Det islamistiska hotet är spöket vi alla ska jaga eller applådera dem som jagar. De som kritiserar jaktens tillvägagångssätt avfärdas som i varande i maskopi med måltavlan.

ANNONS

Själv är jag dramatiker och regissör men blir kallad för islamist när jag vill ställa människor på scen som visar, säger och gestaltar något annat än den dominerande bild som finns.

LÄS MER:Att den radikala islamismen skulle vara ett hjärnspöke får stå för America Vera-Zavala

Själv är jag dramatiker och regissör men blir kallad för islamist när jag vill ställa människor på scen som visar, säger och gestaltar något annat än den dominerande bild som finns. Problemet är inte vad jag blir kallad utan att det blir vanligare och vanligare att det organiseras kampanjer för att dessa föreställningar ska ställas in.

Flera av herrarna på rättegången ville att Dramaten skulle ställa in min föreställning med namnet "Muslim ban". Ledande företrädare för Glöm Aldrig Pela och Fadime mailade även Dramaten när fem kvinnor som alla valt att bära sjal skulle uppföra pjäsen "Svenska hijabis". I en debattartikel försökte man förmå UR att stoppa visningen av den TV-pjäs de gjort av "Svenska hijabis" (GP Debatt 14/3-18). Censur, förbud och påtryckningar för att stoppa muslimers yttrandefrihet.

LÄS MER:Göteborgs kulturchefer i gemensamt upprop – försvarar omdebatterade filmen

Det var det som till slut hände Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi. Göteborgs stad förbjöd dem att tala i offentliga lokaler, de försökte till och med förbjuda Reclaim Pride att organisera ett samtal med dem. Detta tycker Sandelin är rätt. Det är ett problem.

Men det stora problemet är det brist på stöd denna fråga fått från vita feminister och andra kulturarbetare som inte stod upp när den konstnärliga friheten och yttrandefriheten inskränks för muslimer.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS